Hlavní obsah
Článek

Moderátor Jiří Krampol (85) se rozhodl dát manželce Haně Krampolové (†59) k dvacátému výročí svatby kuriózní dárek. Na jedné soukromé oslavě ji vyřval a vypadal u toho opravdu zvláštně. „Občas, když jí něco vyčítám, dělá, že mě neslyší. Asi by si zasloužila vylepšit sluch,“ tvrdí herec.

Ten z legrace posílá svou ženušku na operaci, při které by dostala kochleární implantát. Ve skutečnosti ale Hanka, na rozdíl od mnoha jiných lidí, žádnou sluchovou vadou netrpí. „Jiříčka někdy zlobím, tak chce, abych ho lépe slyšela. Ale máme se moc rádi,“ usmívá se i Hanka, která se se slavným manželem stala propagátorkou nadace Dar sluchu, jejíž hlavní ambasadorkou je Gábina Partyšová a v níž se angažuje také Jarek Šimek.

Proto se sešla s ředitelkou nadace Gabrielou Dänemarkovou a hlavounem charity a organizátorem dalších dobročinných akcí Jiřím Horákem, aby si pomůcku na lepší slyšení vyzkoušela.

„Člověk je tvor společenský a komunikace patří k jeho základním potřebám. Závažná porucha sluchu až hluchota proto patří k nejzávažnějším zdravotním postižením,“ říká Dänemarková, podle níž ztráta sluchu, jenž je nezbytný pro osvojení řeči a jazyka, může mít devastující vliv především na vývoj dítěte, jeho intelektové schopnosti, vzdělání a možnost uplatnění ve společnosti. Děti s vrozenou hluchotou, kterým ani nejsilnější sluchadla neumožní rozvoj mluvené řeči, jsou odkázány na komunikaci znakovou řečí a jsou prakticky vyřazeny z komunikace se slyšícími.

I starší pacienti mají ale kvůli obtížné komunikaci potíže. „Naštěstí je dnes možné sluch – zatím jako jediný smysl – účinně nahradit elektronickou protézou, kochleárním implantátem,“ vysvětluje ředitelka nadace, která pořádá Bílé soboty, při nichž si po městech českých mohou lidé nechat zdarma vyšetřit svůj sluch.

Nemocným se snaží pomáhat svými silami i Jiří Horák. „Není krásnější pocit, než když člověk ví, že se dá malému človíčkovi umožnit, aby poprvé v životě slyšel ten nejkrásnější hlas – maminky,“ dodal dojatě.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám