Hlavní obsah
Článek

Tuhle krasotinku si možná podle jména už nevybavíte. Carroll Baker ale přesto svého času patřila k hollywoodským ikonám a šla z filmu do filmu.

Do širšího povědomí se dostala jako partnerka Jamese Deana ve filmu Obr (1956). Mnozí v ní viděli dvojnici prvního sexsymbolu světového filmu Jean Harlow, jiní zase budoucí konkurentku a náhradnici stále méně spolehlivější Marilyn Monroe. S tou ostatně měla společné také studium ve slavném Actors Studiu u Lee Strasberga.

Přesto se jí nedařilo tak, jak se původně čekalo. A mohly za to především problémy (odmítala hrát role v podřadných filmech) s jejím domovským studiem Warner Brothers, které se rozhodlo udělat z ní novou Marilyn Monroe, kterou v té době „vlastnila“ konkurenční 20th Century Fox.

Carrol Baker tak nakonec utekly mezi prsty role v takových trhácích jako Rebel bez příčiny (1955), Tři tváře Evy (1957), Kočka na rozpálené plechové střeše (1958) či Bratři Karamazovi (1958). Nejvýraznější role si zahrála ve snímcích Velká země (1958), Podzim Čejenů (1964), a především Baby Doll (1964), za niž obdržela nominaci na Oscara.

Reklama

Další články

Načítám