Hlavní obsah
Článek

Usměvavá holčička na fotce patří k našim nejpůvabnějším herečkám. Už jako patnáctiletá zazářila v roli princezny v jedné oblíbené české pohádce. Po narození první dcery dala přednost kariéře v divadle, a tak se o dítě starali na venkově její rodiče. V dospělosti se s ní dcera přestala stýkat. Zemřela náhle před třemi lety, kdy ji zabil těžký infarkt. Poznali jste ji?

Milena Dvorská se narodila 7. září 1938 v Prostějově. Už od dětství si přála být herečkou, ale nejprve nastoupila na zdravotnickou školu. Život jí změnilo až setkání s Janem Werichem, ke kterému si přišla pro autogram. Ten mladičké krásce nabídl roli královské dcery Marušky v pohádce Byl jednou jeden král.

Díky nespornému hereckému talentu byla coby osmnáctiletá bez maturity přijata na DAMU, kde se seznámila s bulharským studentem režie Orfeiem Cokovem. Odjela za ním do Bulharska, ale pak si uvědomila, že nechce žít v cizí zemi.

Milena Dvorská záhy zjistila, že je těhotná. Její milenec však dítě nechtěl, a tak po bolestném rozchodu zůstala na všechno sama. Když se dcera Lucie narodila, odstěhovala se novopečená maminka do Prahy, kde získala divadelní angažmá v Divadle E. F. Buriana.

Dceru však kvůli pracovní vytíženosti nechala na venkově u svých rodičů. Lucinka si tak citovou vazbu vybudovala zejména ke své babičce, která se o ni starala až do jejích šesti let. Později se Milena Dvorská vdala za Josefa Krause, se kterým měla syna Jakuba.

Její dcera Lucie se později seznámila s jistým Janem Dvorským, který založil sektu a prohlásil se za Spasitele světa alias Parsifala Imanuela.

Lucie se záhy přestala stýkat se svou matkou a odstěhovala se s vůdcem sekty do zahraničí, kde s ním vychovává několik dětí. Milena Dvorská odloučení od dcery těžce nesla. Tím víc, že si uvědomovala, že se jí v dětství naplno nevěnovala. Kromě vnučky Julie, která ji navštívila krátce před nečekanou smrtí, nikdy nepoznala svá vnoučata ze strany dcery. Zemřela náhle 22. prosince 2009 ve svém bytě. Bylo jí 71 let.

Reklama

Další články

Načítám