Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nový přítel herečky a zpěvačky Michaely Doubravové je neuvěřitelně hubený. A my známe důvod. Zpěvák Roman Tomeš, který exceluje například jako Danny v muzikálu Pomáda v pražském divadle Kalich, totiž trpí nevyléčitelnou nemocí tenkého střeva a musí dodržovat přísnou dietu.

Prozradila to sama Míša, když mu k narozeninám a zároveň u příležitosti křtu desky s písničkami z muzikálu upekla dort. "Nesměla v něm být mouka, Roman nemůže jíst lepek," vypadlo z ní. Lepek nemohou konzumovat pacienti, kteří trpí chorobou střev - celiakií. A není to žádná legrace.

Celiakie je v současné době nevyléčitelná, jediná možnost, kterou pacienti mají, je držet přísnou dietu. A nejde jen o pečivo nebo dorty, lepek obsahuje další řada potravin a tak musejí být v jídle velmi obezřetní.

Kdyby nemocný dietu nedržel, hrozí mu řada dalších nemocí. V extrémních případech může započít zhoubné bujení, konkrétně jde o rakovinu střev a rakovinu lymfatických žláz. Když se ale dieta dodržuje, je vše v pořádku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám