Hlavní obsah
Článek

Usměvavý chlapec na fotce se už od dětství věnoval herectví. Díky svému nespornému talentu dokázal ztvárnit širokou škálu divadelních i filmových rolí. Měl dlouholeté problémy s alkoholem a se svou druhou ženou, taktéž herečkou se oženil krátce před svou předčasnou smrtí. Poznali jste ho?

Vladimír Dlouhý se narodil 10. června 1958 v Praze v rodině stavebního inženýra. Jako žák šesté třídy byl vybrán do filmu Karla Kachyni Už zase skáču přes kaluže, kde ztvárnil roli malého Adama, potýkajícího se s dětskou obrnou. Z talentovaného kluka se záhy stala televizní a filmová hvězda 70. let.

Vladimír Dlouhý přitom kariéru herce vůbec neplánoval. Hrál lední hokej a chtěl se, stejně jako jeho otec, věnovat stavařině. Po absolvování Státní konzervatoře v Praze se nakonec přeci jen vydal na profesionální hereckou dráhu. Díky svému mimořádnému hereckému talentu uměl ztvárnit širokou škálu filmových rolí. Dokázal skvěle zahrát jak pohádkového hrdinu, tak i velkou, dramatickou postavu. Byl skvělý v komických i záporných rolích.

„On byl neobyčejně obyčejný, měl bílou pleť, pihy kolem nosu, rovný vlasy, který mu trčely, a šedomodrý oči a těma už v těch dvanácti letech uměl zahrát všechno - rozpaky, stud, bolest, odvahu, něhu,“ vzpomínal na malého Vladimíra Dlouhého v pořadu České televize Příběhy slavných režisér Tomáš Tintěra.

Vladimír Dlouhý působil nejprve v Divadle Na zábradlí, poté hrál v Městských divadlech pražských a nakonec zakotvil ve Vinohradském divadle. Před televizními kamerami i na jevišti si zahrál také se svým o deset let mladším bratrem Michalem Dlouhým. Nezapomenutelné jsou jeho role studenta Petra Majera v seriálu Arabela či Petra Máchala v divácky oblíbené pohádce S čerty nejsou žerty.

Filmovou cenu Český lev získal hned dvakrát. V kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli obdržel ceny za filmy Hlídač č.47 a Kajínek (in memoriam).

Velkou neřestí Vladimíra Dlouhého bylo nadměrné pití alkoholu. Jakmile však vstoupil na jeviště, nic na něm nebylo znát. Časté popíjení se ale projevilo na jeho zdravotním stavu.

Ve věku pouhých 52 let podlehl před dvěma lety rakovině žaludku. Ještě předtím se stihl oženit s herečkou Petrou Jungmannovou, s níž má dvojčata Jana a Jiřího. Z prvního manželství má dceru Janu.

Reklama

Další články

Načítám