Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Od tragického úmrtí princezny Diany (†36) uběhlo právě dnes patnáct let. Její život byl plný zvratů, ale o to víc dokázala šířit klid a lásku kolem sebe. Připomeňte si s námi, jak se ze stydlivého děvčátka z rodu Spencerů stala všemi milovaná a obdivovaná princezna lidských srdcí.

Příběh Diany se začal psát 1. července 1961, kdy se narodila do aristokratické rodiny Johna a Frances Spencerových. Se sourozenci vyrůstala v anglickém městě Sandringham v hrabství Norfolk a v dětství i raném mládí byla velice plachá a uzavřená.

Jelikož ve škole nebyla zrovna premiantkou a nezvládala zkoušky na dívčí škole West Heath Girls School, odjela studovat na jinou dívčí školu, tentokrát soukromou a ve Švýcarsku. Ani tam se jí v učení příliš nedařilo, ale již tehdy dostala cenu za svou záslužnou práci, když ochotně pomáhala potřebným.

Po návratu do své domoviny pracovala jako chůva a později jako učitelka v mateřské škole. Její duše však tíhla k uměleckým oborům, vynikala ve zpěvu, tanci, ale i ve sportu.

Spencerovi měli jako jeden z nejstarších rodinných klanů v Anglii vždy s královskou rodinou vřelé vztahy. Diana splňovala veškeré předpoklady, byla urozené a pohledné děvče, věkově se hodící k princi Charlesi. Dvojici tak nic nebránilo ve vzájemném sbližování, k němuž došlo v roce 1980. Už v únoru 1981 Charles požádal Dianu o ruku a v červenci téhož roku si ji v katedrále sv. Pavla vzal.

Jejich vztah byl však vždy opředen mnoha tajemstvími a spekulacemi. Charles byl už během manželství s Dianou spojován se svou současnou ženou Camillou Parker Bowles a Diana pro změnu s jezdeckým instruktorem Jamesem Hewittem. Rok po svatbě se páru narodil prvorozený syn William Arthur Philip Louise (41), po dalších dvou letech přišel na svět i Henry Charles Albert David (39), známý jako princ Harry. Právě o něm James Hewitt prohlásil, že je jeho synem. Jistá podoba se přitom upřít nedá.

Přestože manželství nebylo šťastné, Lady Diana si dokázala podmanit svým vřelým přístupem a lidskostí celý svět. Byla patronkou několika charitativních organizací, navštěvovala pacienty v nemocnicích, pracovala jako dobrovolník pro Červený kříž, procházela se po minovém poli, aby upozornila na tuto problematiku nebo pomáhala pacientům nemocným AIDS.

Diana se však nestala jen morálním vzorem, ale díky svému vytříbenému vkusu i módní ikonou. Byla nejoblíbenějším členem královské rodiny a údajně nejfotografovanější osobností vůbec.

Problémy ve vztahu Charlese a Diany začaly gradovat kolem roku 1990, kdy byla Lady Di psychicky na dně. Trpěla bulimií a dokonce se prý pokusila i o sebevraždu. V roce 1992 bylo oficiálně prohlášeno, že manželé žijí odděleně.

Od rozvodu s Charlesem prožila princezna několik románků, ale nejbližší a zároveň osudový vztah navázala s egyptským filmovým producentem Dodi Al-Fayedem, s nímž také roku 1997 tragicky zahynula během automobilové nehody v pařížském tunelu Place de I’Alma, když se jejich řidič snažil ujet francouzským novinářům a paparazzi, kteří pár pronásledovali. Pohřeb Lady Diany se konal 6. září 1997, kam se s ní naposledy přišly rozloučit tři milióny lidí.

Reklama

Další články

Načítám