Hlavní obsah
Článek

Holčička na fotografii byla jednou z největších ikon první poloviny dvacátého století a femme fatale v tom pravém slova smyslu. Byla majitelkou nejkrásnějších nohou, štíhlou postavu si udržovala projímadlem a jako první žena na světě začala nosit pánské kalhotové kostýmy. Proslula svým vtipem, ironií a také četnými aférami s muži i ženami, které nikdy nepopírala. Už víte?

Řeč je pochopitelně o Marlene Dietrich, nejúspěšnější evropské star, které během pár let ležel u nohou nejen Hollywood, ale doslova celý svět. Jedna z nejkontroverznějších hvězd první půlky dvacátého století přišla na svět v roce 1901 jako Maria Magdalena Dietrichová. Celý život se dělala o tři roky mladší. Teprve po nalezení rodného listu vyšla najevo pravda.

Marlene byla talentovaná už jako dítě. Hrála na housle a klavír, chodila na balet, učila se jazyky a milovala poezii. Toužila být houslistkou. Dostala však opakovaně zánět šlach ruky a housle musela odložit. Stala se žačkou proslulé herecké školy Maxe Reinhardta a s prvními drobnými rolemi se začala rozjíždět její herecká kariéra.

V květnu 1923 se provdala za asistenta režie Rudolfa Siebera. Ten se stal nejen jejím manželem, ale i manažerem a rádcem. V roce 1924 se jim narodila dcera Maria. Přestože oba neměli o milostné avantýry nouzi, nikdy se nerozvedli. Marlene s manželem dokonce své úlety opakovaně konzultovala. Přátelský vztah měli až do jeho smrti v roce 1976.

Vskutku osudové bylo setkání s režisérem židovského původu Josephem von Sternbergem. Film Modrý anděl udělal hvězdu z něj i z Marlene, představitelky ženy vamp, která přivede počestného profesora na scestí. Následovalo pozvání do Hollywoodu, luxusní smlouva s Paramountem a další celosvětově úspěšné bijáky jako Maroko, Šanghajský expres či Plavovlasá Venuše.

Image věčně provokující hvězdy podporovala Marlene nespočtem skandálů a aférek, které sama přiživovala. Milovala muže i ženy. Jejími milenci byli Frank Sinatra, Maurice Chevalier, James Stewart, John Wayne, Yul Brynner nebo spisovatel Erich Maria Remarque.

Jednou z jejích největších lásek byl francouzský herec Jean Gabin. Mluvilo se i o lesbickém vztahu s Edith Piaf či Gretou Garbo.

V poválečném období rolí začalo ubývat. Marlene jezdí po světě se svou show a v luxusních kostýmech zpívá drzé i působivé šansony. Protiválečný song Řekni, kde ty kytky jsou se stal jejím největším hitem. Stejně jako jiné velké hvězdy, i ona chtěla zachovat legendu o sobě samé. Posledních dvanáct let neopouštěla svůj pařížský byt. Zemřela v devadesáti letech a zanechala po sobě jednu z největších pozůstalostí v historii.

Reklama

Další články

Načítám