Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Serge Gainsbourg (†62) byl nepochybně jeden z největších bouřliváků a skandalistů, kterého ve dvacátém století milovala celá Francie. Jeho ve své době velmi provokativní megahit Je t´aime zná dnes celý svět.

Málokdo však už ví, že jej původně nabídl své milence Brigitte Bardot (78). Známá je dnes ovšem verze, kterou natočil se svou další přítelkyní, herečkou Jane Birkin. Původní nahrávka, v níž vzdychá slavná krasavice, spatřila světlo světa až v roce 1986.

Gainsbourg byl celý život velmi pyšný na to, že dostal slavnou Bardotku do postele. A to dokonce v době, kdy byla vdaná za Guntera Sachse. V roce 1968 (v tomto roce začal chodit s Jane Birkin) pro Brigitte a sebe napsal Gainsburg duet inspirovaný slavným americkým bijákem Bonnie a Clyde.

I tento duet se stal ve Francii okamžitě hitem. „Mnoho z Gainsbourgových písní patří mezi nadčasová díla. Byl to hitmaker v nejlepším slova smyslu. Jednoduché, lehce zapamatovatelné, ale zajímavé melodie vytvářely spolu s emotivními francouzskými texty posluchačsky přitažlivé šlágry,“ uvedla na adresu jednoho z největších francouzských umělců minulého století muzikoložka a učitelka zpěvu Johana Teryngerová.

Ti, kteří nikdy neslyšeli jeden z největších sexuálních symbolů zpívat, si nyní mohou doplnit vzdělání. I obrazové ztvárnění písně ale rozhodně stojí za pozornost. Svůdná Bardotka ukáže hříšná stehýnka i několik lascivních póz. Přestože toho moc odhaleného neuvidíte, erotično z písně přímo sálá.

„Tato píseň je protagonisty spíše převyprávěná, než skutečně zazpívaná. Jak Gainsbourg, tak i Bardot měli oba rezervy, co se zpěvu týče. Coby výrazné umělecké osobnosti je ovšem hravě přebily svým charismatem,“ uvedla závěrem hlasová pedagožka.

Reklama

Další články

Načítám