Hlavní obsah
Článek

Zamyšlený klučina na obrázku s mladší sestřičkou patří k předním českým divadelním a filmovým hercům. Má charakteristický vytříbený hlasový projev a mezi kolegy je znám jako velký gentleman. Byl manželem známé české herečky a dramaturgyně dětských pořadů, za jejíž tragickou smrtí se nejspíš podepsaly deprese a alkohol. Jeho otec byl odsouzen v politickém procesu a on sám byl vmanipulován ke vstupu do nenáviděné komunistické strany. Poznali jste ho?

Jan Přeučil (87) se narodil 17. února 1937 v Pardubicích. Měl mladší sestru Martu. Až do svých třinácti let měl idylické dětství. Poté byl jeho otec František Přeučil odsouzen na doživotí v procesu s Miladou Horákovou. Nakonec si odseděl 15 let. Maminka Jana Přeučila se však propuštění manžela nedočkala, protože podlehla vážné nemoci.

Jan Přeučil nesměl jako „syn vlastizrádce“ studovat. Pracoval v továrně jako dřevomodelář a ve slévárně. Až později mu bylo umožněno vystudovat gymnázium a vysněné DAMU. Díky svému vynikajícímu rétorickému projevu a výslovnosti se prosazuje na filmovém plátně a v televizi. Na svém kontě má také přes 400 rozhlasových rolí. Je to ale především divadelní herec.

Třiatřicet let působil v Divadle Na zábradlí, kde ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí. V letech 1982 - 1987 zde byl i šéfem činohry. Aby se mohl věnovat svému vysněnému povolání, musel se přizpůsobit komunistickému režimu, který odsoudil jeho milovaného tatínka. Byl vmanipulován ke vstupu do komunistické strany, což si dodnes velmi vyčítá.

"Je to moje vnitřní selhání, tenhle kamínek nebo kámen tam někde pořád leží, ale myslím si, že jsem udělal na druhou stranu tolik věcí, že v mé pravé ruce je nějaká prachovka, která ten kámen už několikrát přeleštila," řekl Jan Přeučil v pořadu České televize 13. komnata.

Jan Přeučil byl manželem herečky Štěpánky Haničincové, po jejíž smrti, k níž přispěly deprese a časté pití alkoholu, se oženil s herečkou Evou Hruškovou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám