Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Špinavý bezdomovec na fotce patří k našim nejznámějším divadelníkům. Významně se podílel na spoluvytváření brněnské kulturní scény. Patří například k velkým přátelům Bolka Polívky. Vyzkoušel si celou řadu divadelních profesí a kromě režírování si zahrál i v několika televizních filmech. V jedné oblíbené české pohádce oslnil diváky roličkou obchodníka s českou bižuterií. Poznali jste ho?

Arnošt Goldflam se narodil 22. září 1946 v brněnské židovské rodině. Jeho maminka se za války schovávala před nacisty. Válku sice přežila, ale kvůli těžkému traumatu zemřela, když bylo Arnoštovi osmnáct let. Mladý Goldflam se rozhodl zasvětit svůj život umění. Po studiu na JAMU účinkoval v brněnských divadlech Večerní Brno a Divadlo X. Ještě během studií hrál i v Divadle na provázku. Nejdéle však působil v HaDivadle.

Jako herec ztvárnil celou řadu filmových a televizních rolí. Zahrál si například Lustiga ve filmu Lotrando a Zubejda či Arnošta v komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntag.

V současnosti je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých divadelníků. Na svém kontě má více než padesát divadelních her.

Od září ho diváci České televize uvidí v novém povídkovém seriálu režiséra Vladimíra Michálka Okno do hřbitova, kde si Goldflam střihne roli bezdomovce pana Ostřihoně.

Arnošt Godflam je podruhé ženatý. Jeho manželkou je scénografka a výtvarnice Petra Goldflamová Štětinová, se kterou si na stará kolena pořídil dvě děti.

Reklama

Další články

Načítám