Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zamračená holčička na fotce s panenkou patřila k populárním československým rozhlasovým moderátorkám a tvářím televizního zpravodajství, dvakrát se rozvedla a nevyšel jí ani vztah se známým českým hercem a dabérem, se kterým ji seznámila Jiřina Švorcová.

Byla symbolem vzdoru proti okupaci naší země a z politických důvodů musela zmizet z veřejného života a opustit milovanou práci, kterou upřednostňovala před rodinou. Ke své práci v rozhlase a televizi se vrátila až po roce 1989 ve dvaašedesáti letech. Poznali jste ji?

Kamila Moučková, rozená Nová, se narodila 8. dubna 1928 v Jihlavě. Byla dcerou komunistického novináře Viléma Nového. Po studiu gymnázia účinkovala nejprve v teplickém a následně v Horáckém divadle v Jihlavě. Sedm let pracovala jako hlasatelka v Československém rozhlasu. Poté nastoupila do Československé televize, kde se stala vůbec první hlasatelkou tehdejších televizních novin.

Osudným se jí stal rok 1968, kdy se zapojila do protiokupačního vysílání televize a rozhlasu. Z obrazovek jako první informovala o vpádu armád Varšavské smlouvy. Sovětští  vojáci ji museli ze studia vynést.

„Strach jsem neměla, měla jsem pouze vztek, hrdinou se člověk nerodí, v určitém okamžiku se musíš někam zařadit, celá léta jsem měla obrovské výhody, a tak jsem cítila povinnosti vůči národu,“ vzpomínala Kamila Moučková v pořadu Třináctá komnata.

Nesouhlas s okupací stál o dva roky později za jejím vyhazovem z televize. Musela opustit svou milovanou profesi. Pracovala jako uklízečka, prodavačka i servírka a začala se aktivně angažovat v disentu. Šířila zakázanou literaturu a stala se jednou z prvních signatářek Charty 77.

Po sametové revoluci se vrací do Československé televize, kde pracuje až do roku 1993. Poté spolupracuje s Rádiem Svobodná Evropa a aktivně působí v Hnutí za občanskou svobodu a toleranci.

V soukromém životě Moučková upřednostňovala kariéru před rodinou. Vdávala se v devatenácti letech a brzy po narození prvního dítěte se už z vlastní iniciativy rozváděla. Ani druhé manželství, ze kterého měla dvě děti, jí nakonec nevyšlo.

„Kvůli lásce bych svou profesi neobětovala, profese je pro mě na prvním místě,“ měla jasno Moučková. Po mnoha letech skončil rozchodem i vztah s hercem Jiřím Zahajským, který s Moučkovou strávil nejtěžší chvíle jejího života. Zamiloval se do její kamarádky Jany Brejchové.

Reklama

Další články

Načítám