Hlavní obsah
Článek

Milovníci zfilmovaných mayovek si jistě pamatují na krásnou indiánskou dívku Ribannu, do které se zamiloval jak Vinnetou, tak jeho přítel Old Firehand. Toho si také vzala za muže a povila mu syna. Nakonec byla zavražděna. Tolik k jedné z nejslavnějších rolí Karin Dor (74).

Dor se narodila 22. února 1938 ve Wiesbadenu. Už jako velmi mladá se rozhodla pro film. V roce 1953 se seznámila s režisérem Haraldem Reinlem, kterého si krátce nato vzala. Právě Reinl seděl na režisérské židli při natáčení snímku Vinnetou – Rudý gentleman, v němž ztvárnila slavnou Ribannu. Objevila se také v Pokladu na Stříbrném jezeře, kde si zahrála slečnu Ellen, a Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti, kde se objevila coby slečna Mabel.

Mezinárodní slávu jí zajistila role v bondovce Žiješ jenom dvakrát, kde se po boku Seana Conneryho objevila v roli zrzavé agentky Helgy Brandtové.

Manželství s Reinlem jí ale nevydrželo, rozvedli se v polovině 60. let. Počátkem 70. let se vdala podruhé, vzala si Günthera Schmuckera. Ani tento svazek nevydržel. Roku 1988 se vdávala potřetí, s filmovým producentem Georgem Robothamem zůstala do jeho smrti v roce 2007.

Reklama

Další články

Načítám