Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Roztomilé sestry na fotce se narodily na Slovensku a pochází z učitelské rodiny. Obě dvě se záhy začaly věnovat herectví a brzy vyrostly v největší osobnosti československého filmu.

Přestože jsou obě Slovenky, známe je převážně z filmových rolí, které jim svěřili čeští režiséři. Mladší ze sester je manželkou oblíbeného slovenského komika a herce, působila jako velvyslankyně a chtěla se stát slovenskou prezidentkou. Starší sestra byla vyhlášena slovenskou herečkou století. Poznali jste je?

Magda a Emília Vášáryovy patří bezesporu k neslavnějším československým herečkám. Emília je o šest let starší než Magda. Už od dětství hrála ochotnické divadlo, ale také se aktivně věnovala gymnastice. Obě dívky vyrůstaly v láskyplném rodinném prostředí a na své rodiče nedaly dopustit. Magda ráda vzpomíná, jak ji starší sestra musela hlídat.

„Protože byla starší, často mi ji pověsili za krk, aby na mě dávala pozor a potom mě vysadila na živý plot, abych nikam neutekla, vykašlala se na mě a šla ven s kamarádkama,“ práskla na svou sestru Magda Vášáryová v pořadu České televize Neobyčejné životy.

„Vždy jsem ji odložila, aby mi dala svatý pokoj a mohla jsem si dělat, co chci,“ dodala s úsměvem Emílie, která dokázala s bravurou zvládnout role žen s velmi komplikovanými osudy.

Nezapomenutelné role ztvárnila například ve fantaskním příběhu Bláznova kronika, dramatu Lidé z maringotek či hořkosladké komedii Jana Hřebejka Pelíšky. Emílie patří i v součanosti k hojně obsazovaným herečkám. A právě Jan Hřebejk ji později obsadil do dalších svých filmů - Horem pádem, Kráska v nesnázích či Nestyda.

Zapomenout nesmíme ani na její divadelní umění. Patřila ke členkám činohry Slovenského národního divadla i členkám řady pražských divadel. Na svém kontě má prestižní českou divadelní Cenu Alfréda Radoka.

Magda Vášáryová zažila své největší herecké úspěchy před rokem 1989. Průlomovou rolí se u ní stala titulní postava ve filmu Františka Vláčila Marketa Lazarová. Od té doby se stala jednou z nejpopulárnějších hereček.

Proslavila se rolí paní správcové ve filmu Jiřího Menzela Postřižiny. Scéna koupele v kádi s horkou vodou poblíž pivovarských varen, v níž ukázala své nádherné vnady, dodnes těší zejména pánskou část diváků.

Magda se po sametové revoluci prakticky stahuje z prken, která znamenají svět, a vrhá se do politiky. Nejprve se věnuje diplomacii, ale nyní je poslankyní Národní rady Slovenské republiky. Jejím manželem je známý slovenský herec a komik Milan Lasica.

Reklama

Další články

Načítám