Hlavní obsah
Článek

Šikovná holčička na fotce patří ke světově nejslavnějším sportovkyním. V mládí emigrovala z komunistického Československa a získala americké občanství. Otevřeně se hlásí ke své homosexualitě, kvůli které musela zpočátku čelit celé řadě problémů ze strany nechápavého okolí. Když byla malá, její biologický otec spáchal sebevraždu. Poznali jste ji?

Martina Navrátilová se narodila 18. října 1956 v Praze. Je považována za nejlepší tenistku všech dob. Žila ve středočeských Řevnicích, kde od dětství hrála za místní tenisový oddíl LTC Řevnice. Později jezdila trénovat do blízké Prahy, kde se mohl lépe rozvinout její talent.

Aby mohla svobodně hrát tenis, emigrovala roku 1975 z Československa do USA, kde o pár let později získala americké občanství.

Patří ke třem tenistkám historie, které mají kompletní sadu všech grandslamových titulů.

Mezi lety 1978–1987 byla nepřetržitě světovou tenisovou jedničkou. Legendární Wimbledon vyhrála celkem devětkrát a drží absolutní rekord v počtu vyhraných turnajů.

Jak sama říká, největší bitvy nesváděla na tenisovém kurtu, ale v soukromém životě. Když byla malá, její biologický otec spáchal sebevraždu. Krutou pravdu se od maminky dozvěděla až o pár let později.

Po emigraci do USA načas přišla o rodinu, která se za ní později na jeden rok přestěhovala. V té době se Navrátilová vyrovnávala se svou homosexualitou. O své orientaci se nakonec nebála veřejně promluvit, ač tomu tehdejší společnost nebyla vůbec nakloněna.

„Bylo pro mě jednodušší prozradit celému světu, že jsem lesbička, než to říct vlastní rodině,“ svěřila se v pořadu 13. komnata.

Po svém coming outu měla Martina problémy se sponzory, kteří nechtěli být spojováni s homosexuálně orientovanou ženou. V současnosti se na Martinu nahlíží jako na jednu z největších sportovních osobností. Nakoukla i do světa šoubyznysu, když se zúčastnila taneční soutěže Dancing with the Stars. Ač jí to na tanečním parketu moc nešlo, diváci ji milovali.

Dnes patří Navrátilová k nejvýraznějším aktivistkám v boji za práva homosexuálů a podporuje celou řadu charitativních projektů. Martina momentálně už několik let žije s někdejší sovětskou miss Julií Lemigovou (41), se kterou vychovává její dvě děti.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám