Hlavní obsah
Článek

Krásná dívka na fotce s automobilem milovala rychlou jízdu, která způsobila její předčasnou smrt. Stojaté vody českého šoubyznysu rozbouřila jako přítelkyně dvorního textaře Karla Gotta (†80) Jiřího Štaidla. Patřila k nejslavnějším československým krasobruslařkám.Poznali jste ji?

Hana Mašková se narodila 26. září 1949 v rodině kuchařky a číšníka. Ač nepocházela ze sportovní rodiny, věnovala se už od útlého věku krasobruslení. Zatímco si většina dětí hrála, Hanka každý den brzy ráno vstávala, aby několik hodin neúnavně trénovala na Štvanici.

Za jejími velkými úspěchy stojí obrovská dřina. Největších triumfů dosáhla po boku trenérky Míly Novákové, která z ní udělala krasobruslařskou královnu ověnčenou mnoha sportovními úspěchy. Za svou krátkou, ale úspěšnou kariéru získala na evropských šampionátech jednu zlatou a dvě stříbrné medaile. Na svém kontě má i bronzové medaile ze zimní olympiády v Grenoblu a světových šampionátů ve Vídni a Ženevě.

Na koncertě Karla Gotta potkala roku 1968 svou osudovou lásku - textaře Jiřího Štaidla. „Ten cit byl velice silný a ovlivňoval ji dokonce tak, že měla rozepře s maminkou,“ vzpomínala na zamilovanou Maškovou trenérka Míla Nováková.

V soukromém životě sice zářila štěstím, ale na ledě se jí postupně přestalo dařit. Po nešťastném pádu a zranění na mistrovství světa v Coloradu Springs ukončila zlomená Mašková amatérskou kariéru a přestoupila k profesionálům do lední revue. Jako hvězdná členka lední revue Holiday on Ice sklízela velké ovace. Přesto prý plánovala revue opustit, protože se jí vystoupení zdála příliš úmorná. Navíc se kvůli nevěře rozešla s Jiřím Štaidlem.

Osudnou se jí však stala láska k rychlým autům. Milovala rychlou a riskantní jízdu, protože se cítila volná a nespoutaná. „Chci větší a rychlejší auto, aby jelo alespoň 160 km/h,“ svěřila se tehdy krasobruslaři Svatopluku Pelcovi. Rychlé auto byl její velký sen, který si nakonec splnila. Ze splněného snu se však nikdy neprobudila.

31. 3. 1972 se ve francouzské obci Vouvray střetla ve velké rychlosti s protijedoucím kamiónem. Hrozivou srážku neměla šanci přežít. Bylo jí teprve 22 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám