Hlavní obsah
Článek

Rozverný kluk s rošťáckým úsměvem se narodil v Kroměříži a patřil ke známým českým divadelním, televizním a filmovým hercům. Diváky bavil v oblíbených televizních seriálech i na prknech Národního divadla, kde strávil neuvěřitelných jednatřicet let.

Osud se s ním vůbec nemazlil. Ve třech letech mu zemřela maminka na tuberkulózu. Jeho otec se poté znovu oženil, ale měsíc po svatbě spáchal sebevraždu. Sympatický herec s charakteristickým kloboukem loni po těžkém boji podlehl zákeřné rakovině tlustého střeva. Bylo mu 78 let. Poznali jste ho?

Herec Bořivoj Navrátil (†78) se narodil 26.9. 1933. Po předčasné smrti rodičů si ho do opatrovnictví vzala otcova sestra. Společně s bratrem žil v Jihlavě, kde ho už od raného dětství lákalo herectví. Na přání tety, která se bála, že ho herectví neuživí, nejprve vystudoval obchodní akademii, kde se naučil těsnopis a psaní na stroji.

Od roku 1951 se konečně začal věnovat divadlu. Působil v Mládežnickém studiu Horáckého divadla. V sedmnácti už hostoval v profesionálním souboru. Po ukončení studia na JAMU získal první stálé angažmá v Těšíně a později v Ostravě a Opavě.

Exceloval zejména v rolích milovníků. Angažmá v Praze mu otevřela role Romea, která zaujala tehdejšího šéfa Národního divadla Otomara Krejču. Ve Zlaté kapličce nakonec působil jednatřicet let a ztvárnil v ní řadu nezapomenutelných rolí.

Odchod do Prahy bohužel způsobil rozpad Navrátilova manželství, které nepřežilo vztah na dálku a nezachránilo ho ani narození syna.

Po roce 1989 odchází Navrátil z Národního divadla, protože se neztotožňuje se směrem, kterým se divadlo vydalo. Ani jako herec na volné noze si však na nedostatek rolí nemohl stěžovat. Hostoval v divadlech Na Zábradlí, v Horáckém divadle nebo v divadelním spolku Kašpar.

V Čapkově divadelní hře Ze života hmyzu se poprvé ukázal s vyholenou hlavou, což se mu natolik zalíbilo, že si hlavu začal holit pravidelně. Drsnější image mu přinesla řadu záporných rolí zákeřných darebáků. Oblíbil si také roli doktorů. V televizi a ve filmu byl sice obsazován do menších rolí, ale i tak byl u diváků velmi oblíbený.

Divákům utkvěl v paměti jako předseda Světové rady v seriálu Návštěvníci, podivínský knoflíkář ve filmu Knoflíkáři, správce krytého bazénu kapitán Bařinka v nekonečném seriálu Ulice nebo jako šéfredaktor v seriálu Redakce.

Na jaře roku 2010 mu lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva. Podstoupil několik chemoterapií a se zákeřnou nemocí statečně bojoval. Koncem roku 2010 ještě stihl pokřtít životopisnou knihu, ale o rok později nemoci nakonec podlehl.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám