Hlavní obsah
Článek

Herec Jiří Langmajer (57) se po vážné operaci páteře, po které se rapidně změnil také jeho vzhled, vrátil zpátky do práce. Přestože by měl ještě pár týdnů odpočívat, výpis z bankovního účtu ho donutil jít znovu makat. "Měl bych se ještě dávat měsíc dohromady, ale copak si to můžu dovolit? Tři měsíce jsem nevydělal ani korunu. Dělám všechno, abych to zvládl," přiznal jeden z nejobsazovanějších českých herců, který musí živit dvě dcery a manželku. A prozradil také, co si o sobě myslí - že je náladový prostatický alkoholik.

Jiří si zranění páteře přivodil před třemi lety při natáčení filmu Filipa Renče (58) Na vlastní nebezpečí při skoku do vody. "Náraz na hladinu mi rozdrtil jeden z nejdůležitějších obratlů TH 12. Je to obratel mezi hrudní a bederní části páteře, který je při ohýbání a rotaci těla namáhán ze všech nejvíc," vysvětlil v rozhovoru pro Lidové noviny. V povídání pro Květy pak otevřeně pohovořil o tom, že je pro něj zázrak, když den přežije s pouhými dvěma prášky proti bolesti.

"Musel jsem se všechno naučit. V představení Přízraky Edgara Alana Poea hraju sám a vsedě. To jsem nemohl, místo toho jsem klečel. Dlouho jsem totiž mohl jenom stát nebo ležet, sedět ne,“ říká. Rehabilitoval v domku mimo Prahu.

"Kamarádi z vesnice se o mě starali, v hospodě, kam jsem chodil jíst, jsem měl klekátko. Vzal jsem si nordic walking hůlku, na sebe postroj na páteř a po pláních šel půl hodiny tam, půl hodiny zpátky... Už nebudu skákat z dvaceti metrů, ale jen tak něco mě nerozhází. Jsou to zvláštní radosti: poprvé se postavit, přejít celou chodbu, pak jsem si mohl dát prvně pivo, sám se obléct. Boty jsem si obouval vleže na zádech," prozradil na svou povahu neobvykle upřímně. Když už to vypadalo, že má nejhorší za sebou, dostal velmi těžký zánět průdušek.

"Vrátilo mě to o měsíc a půl zpátky. Teď sice už můžu chodit, sedět a cvičit, ale dobře na tom nejsem. Vyrazit v lednu na dvacetiminutovou procházku byl pro mě zážitek... Užívám si ale mnohem víc radosti ze života," uvedl Langmajer, který se pro uchování duševního zdraví jednou za týden kvalitně opije. Když hovořil o divadelní adaptaci Románu pro ženy s Ljubou Krbovou, nevyhnul se ani popisu svého sklonu k alkoholu.

"Když už jsem vlezl do projektu, kde budu představovat sám sebe, tedy náladového prostatického alkoholika, tak se těším, že to bude v divadle, kde jsem ještě nikdy nehrál, a s lidmi, se kterými jsem se ještě nesetkal," uvedl a na závěr znovu odmítl, že by i přes finanční nouzi chystal návrat do Ordinace v růžové zahradě, kde hrál doktora Hrušku.

"Vím stoprocentně, že se nevrátím. Odešel jsem z vlastní vůle. Kdybych do něčeho takového znovu nastoupil, asi bych musel být hodně finančně zoufalej," dodal Jiří Langmajer.

Související témata:
Květy
Lidové noviny (Lidovky)

Reklama

Další články

Načítám