Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Chlapeček na fotografii patřil k nejtalentovanějším hercům své generace a nesmazatelně se zapsal do historie filmu i divadla. Na prknech stál poprvé ve třinácti letech jako ochotník. Ze dvou manželství se mu narodily dvě dcery a zemřel ve čtyřiapadesáti na zákeřnou rakovinu. Už víte?

Petr Čepek, herec s nejzáhadnějšíma očima, se narodil v roce 1940. Když mu byly tři roky, jeho otec náhle umírá. Při operaci jej zastihla plicní embolie. Dětství Petr s maminkou a mladším bratrem prožíval v Ostravě, kde se poprvé seznámil s divadlem. Po absolvování ostravského gymnázia byl přijat na DAMU.

V roce 1962 během studentského majálesu byl zatčen Petrův kamarád a spolužák Ladislav Mrkvička. Jediný Petr Čepek odmítl podepsat povinnou petici za Mrkvičkovo zatčení. Vysokoškolský diplom nezískal. První výraznější divadelní role dostal pod vedením Jana Kačera v divadle Petra Bezruče v Ostravě.

Společně s Kačerem odchází v polovině šedesátých let do Prahy a stává se zakládajícím členem Činoherního klubu. Filmové nabídky na sebe nedaly dlouho čekat.  Hotel pro cizince, Udolí včel, Adelhaid, Petrolejové lampy či Morgiana patří k tomu nejlepšímu, co se ve své době na Barrandově natočilo.

Při natáčení Morgiany se Čepek seznámil s herečkou Helenou. Po krátké známosti se vzali a zanedlouho se jim narodila dcera Petra. Rozvedli se, když byly dceři čtyři roky. V roce 1980 se seznámil se svou druhou ženou, letuškou Ivanou. S tou měl dceru Kristýnu.

V roce 1993 se objevily zdravotní komplikace a Petr Čepek se dozvídá, že má rakovinu. „Jednou jsme dohráli nějaký představení a Petr řekl, že se omlouvá, že má bolesti a musí do špitálu. Takhle oznámil svou chorobu a pak už nehrál,“ vzpomínal později Petr Nárožný. Poslední týdny života Petr Čepek trávil na milované chalupě v Horní Kalné. Zemřel pár dní po svých čtyřiapadesátinách.

Reklama

Další články

Načítám