Hlavní obsah
Článek

Milá holčička na fotce patřila k našim nejoblíbenějším herečkám. Zahrála si v mnoha filmech, v ještě více divadelních hrách a její hlas už bude navždy spojen s francouzskou herečkou Annie Girardotovou. Osudnou se jí stala její vášeň pro cigarety. V 69 letech zemřela na rakovinu plic. Už víte, kdo je oním děvčátkem?

Věra Galatíková se narodila 19. srpna 1938 v Pasekách u Zlína. Odmalička navštěvovala divadlo, které jí učarovalo, takže měla jasno v tom, čím chce být. Na radu rodičů, že by měla studovat něco praktičtějšího než herectví, však nešla na konzervatoř, ale na gymnázium, které vzápětí vyměnila za pedagogickou školu. K divadelním prknům ji to ale táhnout nepřestalo, takže se rozhodla vyzkoušet štěstí a přihlásila se na brněnskou JAMU, kam byla přijata a v roce 1962 ji úspěšně ukončila.

První angažmá dostala v pardubickém divadle, poté účinkovala v pražském Činoherním klubu. Následovalo působení v Divadle S. K. Neumanna, Městských divadlech pražských, Labyrintu a Národním divadle.

Věra nebyla jen divadelní herečkou, objevila se také v mnoha filmech a seriálech. Její zřejmě nejznámější televizní rolí je ředitelka základní školy Libuše Martínková v My všichni školou povinní, zahrála si také ve filmech Skřivánci na niti nebo Všichni dobří rodáci. Mimořádný byl její rozsah v dabingu, za což v roce 2000 získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství.

Životním partnerem oblíbené herečky byl Ladislav Frej, se kterým má dvě děti, syna Ladislava a dceru Kristýnu. Zažila s ním mnoho radostných chvil, ale jako milovník žen jí občas přidělal pár vrásek na čele.

Věra Galatíková zemřela 21. prosince 2007, podlehla rakovině plic.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám