Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Roztomilý chlapeček na fotce žil bouřlivým životem. Miloval svobodu, nesnášel závazky. Přestože nouzí o ženy netrpěl, nikdy se neoženil. Byl výborným malířem a ještě lepším klavíristou a skladatelem. Jeho písničky žijí dodnes, on sám zahynul v 45 letech na otravu plynem. Tušíte, o kom je řeč?

Muzikant, malíř a herec Jiří Šlitr se narodil 15. února 1924 v Zálesní Lhotě. Po maturitě v roce 1943 se stal úředníkem a poté nastoupil na právnickou fakultu, kterou v roce 1949 ukončil doktorským titulem. Jako právník se však nikdy neživil. Už za studií ho to víc táhlo k hudbě, hlavně ke klavíru, na který, přestože to nikdy nestudoval, hrál jako málokdo.

V roce 1948 založil dixielandovou skupinu Czechoslovak Dixieland Jazz Band. O devět let později, v roce 1957, potkal Jiřího Suchého a vznikla legendární dvojice S+Š, která prostřednictvím divadla Semafor, jež spolu v roce 1959 založili, klíčovým způsobem zasáhla do tehdejšího kulturního dění. Šlitr zde vystupoval nejen jako klavírista, ale také jako zpěvák a herec.

Šlitr napsal hudbu pro víc jak 300 písniček, mezi něž patří pecky jako Ach, ta láska nebeská, Včera neděle byla, Zuzana, Jó, to jsem ještě žil nebo Oči má sněhem zaváté. Kromě toho byl také talentovaným malířem, což se mu stalo osudným. Zemřel v prosinci 1969 ve svém ateliéru na otravu svítiplynem.

Jiří Šlitr se nikdy neoženil. Nejdelší, jedenáct let trvající vztah prožil s herečkou Sylvou Daníčkovou. Ze vztahu s Bohumírou Peychlovou se narodila dcera Dominika.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám