Hlavní obsah
Článek

Letní měsíce nepřináší jen slunce, teplo a koupání. Nadměrné slunění je známým faktorem, který způsobuje rozsáhlé poškození pleti její dehydratací. Proto Dana Morávková sází i v létě na pomoc přírodní americké kosmetiky bez parabenů - Pevonia Botanica.

I pleť má žízeň

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Přestože víme, že nadměrné slunění pleť dehydruje, často zapomínáme jí dát „napít“. Kůži o její přirozenou vláčnost a vlhkost připravuje také klimatizace. Pokožka trpí i velkými teplotními změnami, když přecházíme z vychlazených místnostní a aut ven na teplý nebo dokonce horký vzduch. Teplotní rozdíly jsou značné, a to kůži nesvědčí. Venkovní aktivity a sporty, jako plavání, rovněž způsobuji nedostatek hydratace.

Pokožka a voda

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Zdravá kůže obsahuje 70 procent vody ve svých hlubších vrstvách, 10 až 13 procent se drží v povrchové části. Když se tento jemný poměr jakkoli naruší, nastanou problémy. Dehydratovaná kůže se začne vrásnit, ztrácí pružnost. Pokud tento stav trvá déle, projevy nedostatku vody v kůži se samozřejmě prohlubují. Aby pleť zůstala vláčná a jemná, potřebuje dostatečnou hydrataci. Kožní žlázy sice produkují přírodní oleje, které pleť dostatečně zvlhčují, a tím ji udržují zdravou, ale za určitých podmínek je pro pokožku obtížnější vyprodukovat dostatek kožního mazu. Podle dermatologů potřebuje lidská kůže alespoň týden na to, aby si zvykla na jiný poměr vlhkosti vzduchu. Ovšem my, běžně v rozmezí pouhých pár minut, přejdeme z budovy, kde je 20–40% vlhkost, ven na vzduch, kde se vlhkost pohybuje mezi 70 až 100 %. Pokožka se takovým změnám těžko přizpůsobuje, a z toho pramení její mnohé problémy.

Hydratační prostředky

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Jelikož je kůže trvale vystavena zevním vlivům, probíhá ztráta vody neustále. Tato ztráta by měla být nahrazena. Doplňující hydratace vhodným kosmetickým přípravkem je často jediným způsobem, jak ochránit pleť před vysoušením. Péči o pleť bychom neměli opomíjet ani v noci. Na tvář i tělo použijte přípravky, které mají jak hydratační účinek, tak obsahují dostatek výživných látek, které pleti pomohou s regenerací a zanechají ji hladkou a svěží. Dvakrát i třikrát týdně je moudré si střídavě dopřát výživnou a hydratační masku. Vynikající je řada Ligne Sèvactive přírodní značky Pevonia Botanica. Všechny přípravky této řady poskytují vaší pokožce okamžitou výživu a ochranu, a přitom obnovují její přirozený hydrolipidový film. Hydratujte a vzdorujte stárnutí s extraktem z pecek hrušky, mateří kašičkou, mikroemulsifikovanými vitamíny A, E, C a kyselinou hyaluronovou. Vaše pleť bude viditelně omlazená, bude pevnější, poddajnější a pružnější. Skvělý je třeba Omlazující krém pro suchou a dehydrovanou pleť. Předchází vysoušení a chrání před škodlivými vlivy prostředí. Obsahuje mořský kolagen, aloe vera, mateří kašičku, výtažek z medu, extrakt z mořských perel, bambucké máslo, vitamíny A, E, C a UV filtr SPF 8.

Co škodí

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Chcete-li mít pěknou a jemnou pleť jako Dana, snažte se vyhýbat tomu, co pokožce škodí, a pokud to není možné, alespoň ji věnujte větší péče. Dermatologové se jednoznačně shodují na tom, že mýdlo je agresivní čisticí prostředek. Ničí přirozenou ochrannou vrstvu pokožky a zbavuje ji lipidů, které brání její povrch. Proto používejte přípravky bez obsahu mýdla a také vhodná odličovadla. Ústřední topení či klimatizace také okrádá kůži o její přirozenou vláčnost. Kvůli obsahu kofeinu v kávě se kůže zahřívá, potí, a zbavuje se tím tekutin. Odborníci doporučují vypít ke každému šálku kávy sklenici vody, aby se tak rozdíl vyrovnal. UV záření kůži jednoznačně vysušuje. Péče o pokožku vystavovanou slunci je dnes snad již samozřejmostí. Nezbytné je ovšem používat v létě i ve městě hydratační krémy s ochranným faktorem. Nic neponičí ochranný film pokožky tak zaručeně jako dlouhá horká koupel. Zkraťte proto pobyt ve vaně na minimum a myjte se spíše vlažnou než horkou vodou. Hned potom se důkladně nakrémujte.

Péče v salónu

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Běžnou „domácí“ péči je vhodné doplnit profesionálním ošetřením. Dana Morávková si pro perfektní hydrataci celého těla vybírá Marocký jílový zábal. Vulkanický popel je totiž ji od pradávna znám jako přípravek čistící pleť a regulátor vlhkosti pokožky. Teplé bahno se nanáší na celé tělo a stimuluje tak k vypouštění nečistot. Poté pokožka lépe absorbuje minerály pro dokonalou obnovu. Po ošetřené je tělo hloubkově hydratované a pokožka elastičtější. Na obličej si Dana dopřává Ošetření suché a dehydrované pokožky, jehož součástí je i aplikace masky proti volným radikálům. Následně je pokožka hydratovaná s navrácenou vitalitou.

Další články

Načítám