Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Velké oči a hříva kudrnatých vlasů, tím se odlišovala od ostatních hereček. Jana Boušková je 48 let věrná Národnímu divadlu a 40 roků žije s jedním mužem. Přitom to neměla jednoduché, když v pouhých osmadvaceti ovdověla. Nejen o tom jsme si povídaly v Retrojízdě.

Pravidelně s manželem Václavem Vydrou provázejí jako komentátoři divácky úspěšným pořadem Prostřeno. Spolu jsou čtyři desítky let, z toho 17 roků v manželství. Proto nás zajímalo, co je třeba k tomu, aby vztah vydržel tak dlouho.

„Asi se lidi musejí vzájemně tolerovat, chápat a nepřeceňovat maličkosti. Musí se mít rádi,“ řekla nám herečka, která původně Václava, o rok a půl mladšího spolužáka z konzervatoře, odmítala. „Získal si mě tou svou výdrží. Počkal na mě asi 13 let. Všechno vydržel, a kdykoliv jsem potřebovala, tak mně pomohl. Pak najednou to kříslo a byli jsme spolu.“

Prvním manželem Jany Bouškové byl herec Petr Svojtka (†35), který tragicky zemřel 9. května 1982, den po jejích 28. narozeninách. Tehdy jí pomohla rodina, práce a kolegové. „Lidi ke mně byli strašně hodní. A taky, že jsem s Petrem měla syna. Bylo mu dva a půl roku a musela jsem žít pro něj.“

Herečka nám prozradila, že syn Honza (44) je inženýr, který se zabývá ekologií a nebezpečnými odpady. Má dva syny Jana a Jáchyma. Jana s Václavem nevychovávali jen Jana Svojtku, ale starali se také o Terezu, dceru hereččiny sestry Evy, která bývala často nemocná.

„Oni byli jako dvojčata, protože jsou stejný ročník 1979, takže jsme vychovávali kluka a holku. A ta má holčičku Karolínu a kluka Tomáška. Když se sejdou, jsou to čtyři děti a je to skvělý.“

V často reprízovaném seriálu Žena za pultem (1977) vytvořila roli gymnazistky Míši a její babičku hrála Dana Medřická (†62). Boušková zavzpomínala na skvělou ženu i herečku, maminku Václava Vydry.

„Já měla tu možnost zahrát si s ní v Nasredinovi ve Stavovském divadle a nosila jsem jí tam kafe, milovala turka.“ Do Národního divadla, v jehož angažmá je doposud, se dostala velice záhy, už na počátku 70. let, ještě při škole.

Příznivci seriálu Policie Modrava vídají Janu coby pošťačku Květu, která má o všem dění dobrý přehled. V pauzách při natáčení chodila s kolegyní Táňou Medveckou na houby. „Koš nebo dva koše hub jsme dávaly v hotelu Vydra, kde jsme bydleli, do kuchyně.“ Tam pro herce připravili smaženici nebo hovězí na houbách.

Víc se dovíte v naší Retrojízdě. Tu si můžete pustit na videu anebo ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Další články

Načítám