Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Všichni režiséři se děsí natáčení s malými dětmi nebo se zvířaty – jsou to náladoví a nevyzpytatelní herci, a když se jim něco nechce udělat, tak to prostě neudělají, i kdyby je všichni na kolenou prosili. Oldřich Lipský byl ale evidentně odvážný a ve svém filmu Šest medvědů s Cibulkou (1972) „ukočíroval“ nejen partu rozjívených dětí, ale – ostatně, jak už název snímku napovídá – i divokých šelem. A došlo také na primáty a na vepříky… Na populární komedii Šest medvědů s Cibulkou se můžete těšit 24. října ve 20:10 h na Televizi Seznam.

Herecká elita v čele s Lubomírem Lipským

Titulním protagonistou zábavného vyprávění je cirkusový klaun Cibulka (Lubomír Lipský), který slaví úspěchy se svým číslem s ochočenými medvědy. Šestici chlupatých hvězd však ředitel cirkusu vymění pod tlakem konkurenta za cvičené vepře. Cibulka je propuštěn a nachází novou práci v ženském převleku – jako kuchařka ve školní jídelně.

Realizačně náročný snímek se opíral nejen o zvířecí hvězdy v čele s ochočenými šimpanzi a medvědy, ale i o fenomenální herecký výkon režisérova bratra Lubomíra Lipského, který diváky bavil v různých převlecích. I v dalších rolích nestárnoucí komedie se Oldřich Lipský spolehl na kvalitní herecké představitele, jako byli Miloš Kopecký, Jiří Sovák, Jan Libíček či František Filipovský.

Nevyzpytatelní huňáči

Díky tomu, že v dětství jsme si všichni hráli s plyšovými medvědy a mnozí navíc koukali i na Chaloupkův večerníček Méďové (2001), si dost často myslíme, že cvičený cirkusový medvěd bude taky takový hodný „brunďa“, kterého se netřeba bát. Jenže opak je pravdou! O medvědech je známo, že nemají mimické svaly, a tak se nepozná, zda se chystají zaútočit, nebo ne.

Drezuru medvědů zajišťoval Ferdinand Berousek a jeho synové – právě práce s těmito chlupáči byla totiž specialitou jejich cirkusové rodiny. Natáčet se s nimi mohlo vždy maximálně hodinu a půl, pak musela mít zvířata několik hodin pauzu. I když cvičení medvědi Regina, Máša, Džony, Ilona, Valoš a Máňa v tomto filmu odvedli skutečně úctyhodný výkon, natáčení s nimi bylo hodně náročné. Jeden z nich málem skalpoval svého ošetřovatele na hlavě. A když tihle „plyšáci“ viděli poprvé přírodopisný kabinet s vycpanými zvířaty, dostali amok a z větší části ho zdemolovali. Poté se s nimi muselo pracovat velmi polehoučku a na prostředí kabinetu je postupně zvykat. Lubomír Lipský pak k medvědům přistupoval s ještě větší obezřetností a oprávněně se obával o své zdraví.

Co možná ještě nevíte

O roli Cibulkova věrného společníka se podělili hned tři šimpanzi. Každý byl totiž vycvičen pro jiný kousek: jeden rozbíjel vejce, druhý bubnoval a třetí jedl příborem. Zvířata nosila kostýmy a pod nimi měla pleny – šimpanzi se sice dokážou naučit spoustu věcí, ale močí, kdy a kde se jim zachce, a když se jim něco nelíbí, dají to dost často najevo právě tímto způsobem. Cirkus Bonifác byl postaven v Cirkusové ulici v Praze-Horních Počernicích. Klaun Cibulka bydlel v Lužické ulici v městské části Praha-Vinohrady.

Související témata:
Film Šest medvědů s Cibulkou

Reklama

Další články

Načítám