Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Už má měsíc po operaci, po které mu ještě zůstalo na padesát stehů. Zpěvačka kapely Verona Veronika Stýblová a její dvouletý syn Sebastian si prožili své, ale už je to prý na dobré cestě. „Sebík se narodil se syndaktylií, měl srostlé dva prsty na ručičkách i nožičkách. Ty na nohách necháme,“ vysvětlovala Veronika.

„Zrovna jsme byli na kontrole, krásně se to všechno hojí a už máme domácí péči. S manželem ošetřujeme Sebíkovi ruce, než vypadají stehy. Funkce by měla být zachovaná, protože šlo jen o blanité spojení prstů, takže se to nastavovalo kůží z bříška. Samozřejmě budeme rehabilitovat a ty prstíky procvičovat. Zatím se ale Sebíkovi moc nechce, protože je to nepříjemné a bolestivé, ale postupem času to bude v pohodě,“ věří Veronika.

Operace by možná nebyla úplně nutná, ale Veronice ji u Sebíka lékaři doporučili a ona s nimi nakonec souhlasila, i když by se Sebastianovi asi lépe plavalo. „Uvažovali jsme nad tím, ale byla nám řečena spousta argumentů. Kdyby chtěl být třeba klavíristou, tak by nemohl. A asi by měl problémy i s jinou činností vyžadující drobnou motoriku. I když je fakt, že mu srostlé prsty nepřekážely, naučil se s nimi naprosto perfektně fungovat a teď se bude muset naučit fungovat s pěti prsty,“ objasnila.

Anomálie, s níž se Sebastian narodil, je genetická a je častější, než když se lidé narodí třeba s jedním prstem navíc. „Moje maminka a její bratr, dvojče, mají srostlé prsty na nohou. Sebík byl první v rodině, který to měl i na rukou. Má srostlé i prsty na nohou, ale tam se to standardně neoperuje. Takže ploutvičky na nohou mu zůstanou,“ uzavřela.

Reklama

Další články

Načítám