Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Herec Burt Young (†83) se proslavil hlavně svou rolí švagra Sylvestra Stalloneho (77) v úspěšných filmech o kariéře zprvu neúspěšného boxera. Za své umění na filmovém plátně získal v roce 1977 dokonce nominaci na Oscara. Úmrtí potvrdila jeho dcera Anne Morea Steingieser.

Kdo by si nepamatoval Paulieho, který zpočátku příliš nepřál lásce své sestry Adrian, do které se zamiloval právě Rocky Balboa. Sympaťák Burt Young se objevil dokonce v šesti filmech série a k boxu měl blízko i ve skutečnosti. Věnoval se mu dokonce několik let a v charitativním zápasu se postavil i proti slavnému Muhammadu Alimu. Herectví Burt studoval v době, kdy se živil třeba jako instalatér nebo prodavač koberců.

Jako Paulie se sice vryl do divácké paměti, Burt Young se ale objevil i v mnoha dalších filmech jako například Amityville: Počátek, Transamerika, Poslední útěk do Brooklynu nebo Čínská čtvrť. Díky italské krvi po matce se vždy hodil hlavně pro role mužů, kteří nestojí na té správné straně zákona. Burt si ale v životě vyzkoušel i další profese kromě té herecké, byl provozovatelem restaurace, řidičem náklaďáku a také divadelním režisérem a scenáristou.

V roce 2011 navštívil i Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. „Oh, Vary jako město jsou opravdu nádherné. Připomínají mi Disneyland. Lidé jsou krásní, milí a pohostinní. Prostředí skvostné. Jinak jsem u vás úplně poprvé,“ sdělil tehdy pro novinky.cz. V roce 2017 navštívil i Prahu, když přijel na premiéru muzikálu Rocky.

Své poslední sbohem dal herci prostřednictvím sociální sítě jeho slavný kolega Sylvester Stallone. „Mému drahému příteli Burtu Youngovi. Byl jsi neskutečný muž a umělec a svět tě bude moc postrádat. Odpočívej v pokoji.“

Reklama

Další články

Načítám