Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Účastník reality show Robinsonův ostrov Dominik Luks společně se svou výpravou dosáhl obrovského úspěchu. Česká expedice složená celkem ze šesti lidí se vydala do Tanzanie pokořit nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. Úspěšně vystoupat na samý vrchol se podařilo pěti z nich, a to dokonce v rekordním čase!

Aby byl národní i světový rekord oficiálně uznán, museli vrcholu Kilimandžára dosáhnout minimálně 2 účastníci výpravy. Cílem expedice bylo zdolat limit 24 hodin, což se nakonec podařilo kromě Lukse, jenž skupinu vedl, ještě Kateřině Lisové, Dominiku Hřibovi, Filipovi Malému a Ondřeji Petrovi. Vrcholu s nimi dosáhl ještě jeden ze tří průvodců. Jejich čas 23 hodin a 12 minut je zároveň novým světovým rekordem.

„Vystoupali jsme na nejvyšší bod Kilimandžára, v expediční výpravě bez aklimatizace a kyslíkových přístrojů. Nastavili jsme tak nový světový rekord pro expedice. Pro představu na Uhuru Peak se Wim Hof dostal se svojí expedicí v roce 2015 za 31 hodin 25 minut. Nyní zažádáme o zápis do Guinnessovy knihy rekordů,“ popisuje úspěch Dominik Luks, který připomněl známého Nizozemce, dosavadního držitele rekordu, jenž jich má ovšem na svém kontě hned několik.

Reklama

Další články

Načítám