Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Patricia Burda Janečková v neděli podlehla zákeřné rakovině prsu. Její smrt v pouhých pětadvaceti letech zasáhla nejen její rodinu a přátele, ale i kolegy a širokou veřejnost. Janečková se teprve před třemi měsíci vdávala, jejím vyvoleným byl herec Vlastimil Burda, měla i velké profesní plány.

Nevyzpytatelná nemoc se ale bohužel vrátila v plné síle. Janečková se přitom připravovala na novou roli.

„Náš muzikálový soubor s ní měl velké plány a ona s námi. Řadu skvělých rolí má za sebou a další jsme plánovali. Jedna z nich byla dokonce pevně zakotvená v dramaturgickém plánu a vstupenky už byly v prodeji,“ uvedla šéfka muzikálového souboru Národního divadla Moravskoslezského Gabriela Petráková na sociální síti s tím, že Patricii novou roli napsali přímo na tělo.

A těšili se, až ji uvidí na jevišti. „Nějaký čas se dokonce zdálo, že svůj boj vyhrává. Ukázalo se však, že pravý opak je pravdou. I tuto krutou ránu osudu však Patricia nesla statečně. Chuť do života i práce ji určitou dobu nevzalo ani vědomí, že v tomto boji nemá šanci zvítězit,“ dodala Petráková.

Janečková pak sama přišla s tím, že ve hře Interview bude nutná alternace. „To, že se ale plánované premiéry nedočká, netušila ještě v létě ani ona sama, ani my. Pochopitelně si ji na jevišti budeme představovat, a proto považujeme za samozřejmé tuto inscenaci věnovat její památce. To je ale jen slabá náplast na bolest, kterou nad jejím odchodem všichni cítíme,“ uzavřela Petráková.

Patricia Burda Janečková se zpěvu věnovala od čtyř let, diváky pak okouzlila v roce 2010, kdy zvítězila v soutěži Talentmania, později se z ní stala úspěšná operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka, jejíž pěvecká vystoupení brala dech.

Patricii byl nádor v prsu diagnostikován loni v zimě. Podstoupila chemoterapie, ozařování i mastektomii, tedy odstranění prsou. Nemoc letos v lednu ustoupila, ale bohužel se opět vrátila v plné síle a zpěvačka svůj velký boj se zákeřnou rakovinou nakonec prohrála.

Reklama

Další články

Načítám