Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Režiséra Dušana Kleina si většina z nás spojuje spíše s filmovou sérií o básnících s Pavlem Křížem v hlavní roli. Pod jeho taktovkou ale vzniklo i množství detektivních příběhů, například Tajemství zlatého Buddhy (1973), Případ mrtvého muže (1974), Případ mrtvých spolužáků (1976) nebo Sázka na třináctku (1977). A právě na napínavou Sázku na třináctku se můžete podívat 28. září ve 20:10 h na Televizi Seznam.

Jde o adaptaci stejnojmenného románu Antonína Wintera. V tomto příběhu mladý kriminalista Václav Charvát v podání Jaroslava Satoranského vyšetřuje loupežné přepadení poštovního vozu poblíž Kostelce. Ozbrojení pachatelé zmizeli i se dvěma miliony korun a pražská kriminálka vyšle mladého kolegu Charváta do terénu. Kriminalista se mimo rámec vyšetřování neplánovaně sblíží s pohlednou Květou (Zuzana Cigánová), která je dcerou správce ubytovny Weisse (Rudolf Hrušínský).

Vše se začne ještě víc zamotávat, když někdo zastřelí místního rváče a opilce Maláska (René Přibil). Ten byl přitom Květiným manželem. A jeho smrt podle Charváta souvisí s poštovní loupeží. Kruh podezřelých se přesto rychle zužuje…

Hrdinové večerníčků opět na place

V tomto detektivním snímku se setkáme hned se dvěma protagonisty oblíbených Krkonošských pohádek. Představitel policisty Charváta Jaroslav Satoranský hrál v legendárním večerníčku dobrosrdečného Kubu. A Zdeněk Řehoř, který se v něm objevil coby hajný, ztělesnil v Sázce na třináctku kapitána Trčku.

Slovenský talent

Představitelka Květy, slovenská herečka Zuzana Cigánová, upoutala publikum už v roce 1966 jako dívka Terina v Romanci pro křídlovku. Romantické drama natočil Otakar Vávra podle knižní předlohy Františka Hrubína. Cigánové bylo tehdy osmnáct let a mezi ostřílenými herci se rozhodně neztratila. Vávrův film, v němž dále hráli Jaromír Hanzlík, Štefan Kvietik nebo Miriam Kantorková, slavil úspěch i ve světě. Získal mj. Zvláštní cenu poroty a Stříbrnou medaili na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě 1967 i Stříbrnou sirénu na Přehlídce českých filmů v italském Sorrentu 1969.

Cigánová působila už za studií na Vysoké škole múzických umění jako elévka na bratislavské Nové scéně a po absolutoriu nastoupila do angažmá ve Slovenském Národním divadle. Ve filmu a v televizi ztvárňovala hlavně role praktických a cílevědomých žen, které se jen tak něčeho nezaleknou. Dnes je také autorkou několika úspěšných knih. V Sázce na třináctku ji do češtiny nadabovala Jorga Kotrbová.

Z natáčení

Sázka na třináctku se točila na několika místech, mj. v Klatovech, v Novém Kníně či na pražském Novém Městě. Dům, ve kterém bydlel René Přibil coby Malásek, stojí v Mochtíně na Klatovsku. Železniční přejezd našli filmaři v Porostlinách na Příbramsku.

Jednu z epizodních postav si v Sázce na třináctku zahrál i Marek Eben.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám