Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Brýlatý chlapeček na fotce patří k nejvýznamnějším osobnostem české kinematografie. Pod jeho taktovkou vzniklo mnoho klenotů, jejichž předlohou byla především díla Bohumila Hrabala. Za jejich zpracování získal nejen mnoho chvály, ale i poctu nejvyšší - filmového Oscara. Už víte, o kom je řeč?

Jiří Menzel (†82) se narodil 23. února 1937 v Praze. Ačkoli od pěti let chodil do kina hltat české filmy, studium tohoto žánru ho zprvu nelákalo. Miloval divadlo a po maturitě se přihlásil na obor divadelní režie, kam však nebyl pro nedostatek talentu přijat. Rok strávil prací v televizi a poté to zkusil znovu, tentokrát na filmovou režii na FAMU. Tam už jeho talentu neodolali, byl přijat a akademii v roce 1962 úspěšně dokončil.

Jeho filmovými prvotinami byly studentské filmy Domy z panelů nebo Umřel nám pan Foerster. Už čtyři roky po absolutoriu, v roce 1966, spatřil světlo světa film Ostře sledované vlaky, za který o rok později získal Oscara. Sošku ale nechce ukazovat, neboť skromně podotýká, že Oscar je pouze věcí náhody.

Následovala jedna perla za druhou, z nichž většina patří k tomu nejlepšímu, co u nás vzniklo. Na motivy Hrabalova díla jsou to například Skřivánci na niti nebo Postřižiny, ze spolupráce se Zdeňkem Svěrákem pak vznikly Slavnosti sněženek, Na samotě u lesa nebo Vesničko má středisková.

S filmy je spojen nejen jako režisér, ale také jako herec. V Ostře sledovaných vlacích si například zahrál doktora Brabce, v Rozmarném létu si střihl provazochodce Arnoštka. Zahrál si také ve filmech Pension pro svobodné pány Jiřího Krejčíka nebo Hra o jablko své spolužačky z FAMU Věry Chytilové.

Trošku komplikovaný je jeho osobní život. Je ženatý s Olgou Menzelovou, která si však v průběhu jejich manželství pořídila dítě s režisérem Jaroslavem Brabcem. I přes tuto skutečnost se Jiří s Olgou nerozvedl a s láskou se stará o její dceru Aničku, kterou bere jako vlastní.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám