Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve svých 92 letech se vitální Jiřina Bohdalová (92) pustila do další práce před kamerou. Kdo by si myslel, že už bude jen odpočívat na chalupě, šeredně by se zmýlil. Nový snímek, který natáčí pod taktovkou Jiřího Stracha a Marka Epsteina, dostala k devadesátým narozeninám. Filmování je pro herečku hnací motor, a tak se naplno pustila do práce na filmu Svatá, který obohatí její už tak obsáhlou filmografii.

Před kamerou ztvárňuje vitální ženu ve vyšším důchodovém věku, která o svém životě v nápravně-výchovném táboře stalinistického Sovětského svazu píše knihy. Vedle toho také o hrůzách totalitní moci přednáší na školách a srší stejnou energií jako herečka.

„Scénář se mi líbil, protože je hluboký a lidský. A taky proto, že je tam pro herce, jak se říká, maso na kosti. Je tam zkrátka co hrát. Může se to zdát neuvěřitelné, ale mě ta práce pořád ještě baví,“ svěřila se Jiřina Bohdalová, která se pro roli musela také trochu změnit image. Své vlasy tak schovala pod šedou paruku, ve které vypadá jako někdo jiný.

Scénář ji zaujal také proto, že má k tématu blízko. „Možná mám k té látce blízko i proto, že mi vrátil pocit, který jsem měla, když jsem jezdila za svým tátou do komunistického kriminálu. Táta minulý režim zažil opravdu hodně zblízka. A tenhle film by měl vzniknout už jenom proto, abychom se do té doby nikdy nevrátili,“ řekla herečka, která s Jiřím Strachem natočila televizní film Klec nebo snímky Vrásky z lásky, Šťastný smolař nebo Anděl Páně 2.

Ze spolupráce na dalším filmu je tak nadšený. „Točit s takřka třiadevadesátiletou dámou v hlavní roli je něco neuvěřitelného,“ dodal Jiří Strach.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám