Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jako jediní Češi uběhli maraton v himálajském Ladakhu! Moderátor Petr Vágner s partnerkou Silvií Vlčkovu pokořili 42 kilometrů dlouhou trasu ve výšce 3500 metrů nad mořem. "Jsme úplně rozbití," napsal Super.cz Petr po nejvyšším závodě na světě.

"Po pravdě, hned druhý den mě tady v Himálajích postihla výšková nemoc z nedostatečné aklimatizace, takže jsem ani nevěřil, že za sedm dní tady skutečně poběžím takto náročný závod. Díky spoustě výletů až do nadmořské výšky 5 424 metrů na Khardung La a na některé horolezecké base campy jsme se nakonec aklimatizovali docela rychle. Dokonce jsme spali ve stanu u nejvýše položeného slaného jezera na světě na Pangong Lake ve 4 266 metrů, kde jsme měli i první běžecké tréninky," popisoval moderátor.

Organizátoři himálajského maratonu společně s lékaři měli právo veta nepustit do závodu na základě lékařského posudku některé závodníky, hlavně z Evropy. To třeba potkalo několik polských běžců, kteří se nesrovnali s nadmořskou výškou. Pár tak měl velké štěstí, že se jim to díky jejich houževnatosti podařilo.

"Ladakh Marathon jsme startovali v 6 hodin ráno v Lehu ve výšce 3 500 metrů, kdy bylo okolo 6 stupňů Celsia a už zhruba v 10 hodin začalo pálit ostré sluníčko. Takže celý závod jsme se museli potýkat nejenom se změnou počasí, ale také s nadmořskou výškou, která nám vzala hodně síly. Nakonec jsme závod úspěšně dokončili v čase 5 hodin 45 minut," upřesnil. Nejhorší prý byl závěr s prudkým stoupáním. "Tohle už šli všichni chůzí, nikdo neběžel, tedy kromě místních šerpů," dodal.

Za pomoc by chtěl poděkovat indickému guidovi, kterého na sociálních sítích najdete jako Jan Řepa Česko. S ním a jeho rodinou také to, že maraton dali, oslavili. "Myslím, že maraton v Himálaji byl na dlouhou dobu poslední extrémní závod. Ale nikdy neříkej nikdy," uzavřel Vágner.

Reklama

Další články

Načítám