Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Proslavila ho role zvukaře Pepy z komedie Marie Poledňákové S tebou mě baví svět (1982). Herce Pavla Nového, který 5. září oslaví 75. narozeniny, mají všichni v paměti také jako hrázného Palyzu v seriálu Velké sedlo (1986). Za hlavní mužskou roli ve filmu Bába z ledu (2017), ve kterém si zahrál po boku Zuzany Kronerové (71), dostal herec Českého lva.

Má rád teplo, tak se otužuje

Při natáčení posledně jmenovaného snímku se mu ohromně hodily letité zkušenosti s otužováním – Pavel Nový je známý tím, že celoročně chodí v kraťasech. Také si každý den zaplave venku ve vodě a její teplotu neřeší ani v zimě.

„Jsme součástí přírody, ale z tý jsme se vyčlenili. Když si necháš pružnej termoregulační systém, tak pružně reaguje. Chodím v kraťasech a ráno se chodím u nás na vesnici koupat. I v zimě. Takže v létě mi není hic a v zimě zima. Já mám rád teplo, a proto to vlastně dělám,“ řekl Nový pro rozhlas.dvojka.cz. „Když lidé vylezou z vody, tak jsou krásně červení, vše se prokrví. I dneska ráno jsem byl v hasičské nádrži, kam se chodím koupat.“

34 let v Ypsilonce

Pavel Nový pochází z Plzně a část dětství prožil na Šumavě. Když ale jeho otec musel v 50. letech jako „politicky nespolehlivý“ nastoupit do uranových dolů v Příbrami, do tohoto středočeského města se s ním přestěhovala celá rodina. Nový žije na Příbramsku dodnes.

Herectví ho lákalo už od mládí, ale třikrát ho nepřijali na DAMU. Na prkna, která znamenají svět, se ale nakonec dostal. Hrál na řadě scén mimo Prahu, například v Příbrami a Karlových Varech, až pak v roce 1989 zakotvil v pražské Ypsilonce, kde hraje dodnes. Na této legendární scéně ho můžete nyní vidět mj. v inscenacích Let do nebe aneb Fata morgana či Sen noci svatojánské, jak se nám zdá aj. V Divadle Na Fidlovačce bude mít v listopadu premiéru hra Hoří, má panenko, ve které hraje také.

Proč se klaďasové hrají těžko

Před kamerou se Nový objevil už ve třinácti letech v rodinném filmu Kuřata na cestách (1962). První větší příležitosti získal až koncem 70. let ve snímcích Balada pro banditu (1978) a Postav dom, zasaď strom (1979). Výrazné postavy vytvořil mj. i ve filmech Fešák Hubert (1984), Pěsti ve tmě, Mladé víno (oba 1986) či Obsluhoval jsem anglického krále (2006). Letos ho na 63. mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež (Zlín Film Festival) ocenili Zlatým střevíčkem za mimořádný přínos českému filmu.

Před jejím udělením se ho organizátoři zeptali, ve kterém typu rolí se cítí nejlépe – v odlehčenějších komických nebo spíše vážnějších? „Mám rád pestrost. Ale dlouho u mě převládali lotři. Jeden opravdový klaďas byl hrázný Palyza v seriálu Velké sedlo. A to se potvrdilo Werichovo ´proč že se kladní hrdinové hrají tak těžko´. Protože příkladů je málo. Ale udělal jsem Palyzu jako konglomerát mého otce a tchána. Tedy jejich lepších vlastností,“ odpověděl herec.

Dal zubaté za vyučenou

Pavel Nový je přes pět desítek let šťastně ženatý a s manželkou Jaroslavou vychoval dvě dcery, Kateřinu a Terezu. Díky nim je i několikanásobným dědečkem. Je také známo, že po štípnutí nakaženým komárem herec v září 2007 onemocněl vážnou západonilskou horečkou, která poškozuje centrální nervový systém.

Sportovec a věčný optimista tehdy náhle ochrnul. Po pobytu v nemocnici byl pak pět měsíců v rehabilitačním centru v Kladrubech. Díky skvělé péči a vlastní silné vůli se opět postavil na nohy a dnes je zase plný života a elánu.

Ke sporáku nesmí

Když se ho v rozhlas.dvojka.cz zeptali, co rád dělá, když nic nemusí, Nový odpověděl: „Válím se v posteli a čtu si.“ Rád také investuje do ekologických hračiček. A kde je raději, u plotny nebo u stolu? „Radši u stolu. K plotně mě moje žena nepouští, protože se pak musí malovat. Umím pár skvělých jídel, třeba je vyhlášený můj fazolový guláš,“ pochlubil se jubilant Nový, kterému k půlkulatinám přejeme hlavně zdraví a další dobré role.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám