Hlavní obsah
Článek

Alena Vránová (79) patřila v letech padesátých k našim nejtalentovanějším a nejkrásnějším herečkám. Po famózním úspěchu nejnavštěvovanější pohádky Pyšná princezna se jí otevřely brány Barrandova a Alena šla z filmu do filmu. Excelovala ve snímcích Severní přístav, Hudba z Marsu, Muž v povětří, Hrátky s čertem, Ztracenci nebo Sny na neděli. S příchodem let šedesátých filmových rolí ovšem citelně ubylo.

Jediná velká psychologická role Aleny Vránové z tohoto období ve filmu Antonína Kachlíka Třiatřicet stříbrných křepelek tak zůstala úplně zapomenuta. A to je rozhodně velká škoda. Také proto, že v něm tehdy dvaatřicetiletá herečka měla svou nejodvážnější filmovou milostnou scénu s Václavem Voskou. A odhalila při ní bez známky ostychu své pravé ňadro.

Alena Vránová ve filmu představuje zaměstnanou matku dvou malých dětí, která se potýká s těžkou deziluzí i ztrátou osobních a společenských ideálů. Bilancuje svůj život a není to právě optimistické. Její manželství ztroskotalo a poměr se ženatým mužem v podání Václava Vosky neskýtá valnou budoucnost.

Film Třiatřicet stříbrných křepelek do světa díru neudělal a brzy zapadal prachem ve filmovém archivu. Přijít o působivou milostnou scénu, která ve své době patřila k těm odvážnějším, by byla ale jistě velká škoda. Co myslíte?

Reklama

Další články

Načítám