Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Prázdniny sice končí, ale výletovat se může dál. Společně s podcastem Výlety za klasikou můžete například vyrazit na Kost, nejzachovalejší gotický hrad u nás. Právě tady se odehrávalo velké drama v podobě záchrany princezny Mariany z ohnivých spárů.

Herce Martina Krause, kterému se přezdívá český Belmondo, jistě znáte z televizních obrazovek, do diváckých srdcí se zapsal například coby neohrožený Tadeáš v pohádce Kouzla králů. Pohádka Zdeňka Zelenky z roku 2008 byla natočena coby štědrovečerní a setkala se u veřejnosti s pozitivními ohlasy.

Jitka Schneiderová v ní excelovala v roli královny ohně, která touží porazit svou sestru, královnu vod, Simonu Postlerovou. Hlavní děj se ale točí kolem lásky Martina Krause (Tadeáše) a Petry Tenorové (princezny Mariany). Právě ji královna ohně zaklela do spalujících plamenů.

Záběry zakleté princezny, která spí obklopená rudým ďáblem, jsou natáčeny na hradě Kost a na zámku Žleby. A právě tam také statečný Tadeáš svou velkou lásku vysvobodil. Samozřejmě že polibkem, který všechny plameny uhasil.

Putování s pohádkou si můžete naplánovat podle tipů v podcastu Výlety za klasikou, ve kterém najdete inspiraci na výlety po celé České republice. Navíc si můžete připomenout i písničky, které v dané pohádce zazněly. Ústřední píseň z Kouzel králů je Buchet je spousta. Melodický hlas ale nepatří Krausovi, nýbrž Jiřímu Škorpíkovi, princeznu Marianu zase nazpívala finalistka první řady soutěže Česko hledá superstar Petra Páchová.

Na hradě Kost si můžete připomenout i další pohádky, natáčela se tu totiž i Řachanda, S čerty nejsou žerty či O ztracené lásce. Vydáte-li se ještě na procházku po okolí, narazíte na Kopicův statek, který znáte z Nesmrtelné tety, Prince a Večernice či z pohádky Princ Bajaja.

Další tipy na výlety doprovázené oblíbenými písničkami najdete v podcastu Výlety za klasikou.

Reklama

Další články

Načítám