Hlavní obsah
Článek

Režisérka Alice Nellis (53) bojovala téměř rok s následky kousnutí infikovaného klíštěte. Dostala lymeskou boreliózu a hrozilo jí ochrnutí. "Měla závažné neurologické problémy," potvrdil producent filmu Lidice Adam Dvořák, který kvůli těžké nemoci nemohla Nellis natočit.

Léčení Nellis zabralo více než půl roku. Týdny netušila, co jí vůbec je. "Když jí lékaři diagnostikovali těžkou boreliózu, bylo jasné, že náš projekt nemůže realizovat. Doktoři jí to zakázali," upřesnil zdroj ze štábu Lidic. Režisérka se nemohla téměř hýbat.

Nellis, která má dvě malé adoptivní děti, se konečně z nemoci dostala. Začala točit nový film Perfect Days. Minulý týden padla jeho první klapka, které se účastnila představitelka hlavní role Ivana Chýlková (60), Vojta Kotek (36) nebo Ondřej Sokol. "Jsme rádi, že je Alice zase s námi a není na ní vidět, že by nemoc zanechala vážné zdravotní následky," shodují se filmaři.

Lymeská borelióza je velmi vážné onemocnění. Postihuje nervový a kardiovaskulární systém. V těle může dojít k tkáňovým a orgánovým změnám. Když se pacient neléčí, může skončit i v invalidním důchodu.

Inkubační doba lymeské boreliózy je obvykle od dvou do dvaatřiceti dní, někdy ale i několik měsíců. Běžným příznakem je šířící červená skvrna v místě přisátí klíštěte. Dalším častým příznakem může být horečka, bolesti ve svalech, třesavka, únava, bolest kloubů, hlavně v kolenou, a celková vyčerpanost.

Reklama

Další články

Načítám