Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nestává se to naštěstí často, tím spíš považujeme za velkou tragédii, když rodiče přežijí své děti. V hudební rodině Procházků před 20 roky taková situace bohužel nastala.

V pouhých 48 letech zemřel 29. srpna 2003 Stanislav Procházka mladší, zpěvák a kytarista s našlápnutou kariérou v pop music. Jeho otec, Stanislav Procházka starší, jeden z nejpopulárnějších zpěváků dechovky, se do muzikantského nebe odebral až 16. dubna 2016. V 96 letech…

Stanislava mladšího proslavily hlavně osmdesátkové hity jako Abeceda lásky, Déšť nebo Celá škola už to ví. Nebyl ale žádná „rychlokvaška“, hvězda na jedno použití, která se zrovna hodila vzhledem nebo barvou hlasu do ansámblu některému z tehdejších prominentních kapelníků. Popularitu si poctivě odpracoval.

Kluk z plakátu

Ne že by „neměl vypadání“, jak říkávali staří herečtí bardi. Klukovský vzhled, milý úsměv, upravený nadčasový účes z polodlouhých vlasů… Prostě ideální tvář na plakát do dívčího pokojíčku. Ale nestavěl jen na tom. Obstaral si také solidní muzikantský základ, když vystudoval kytaru a zpěv na konzervatoři.

Nejprve zpíval se skupinou Maximum Petra Hanniga (77), později, když se Hannig začal víc věnovat Lucii Bílé (57), založil vlastní skupinu Magnet a začal vystupovat i s Bílou a Hannigem jako hostem. Vydal zhruba desítku singlů a tři dlouhohrající desky.

Hudbu si Procházka psal zpočátku hlavně sám, pak pro něj začali tvořit i různí další autoři. Spolupracoval s mnoha textaři, například s Janem Krůtou nebo Václavem Honsem. Ten je podepsán i pod jedním z jeho největších hitů, písní Celá škola už to ví. Hudbu složil Petr Hannig.

Objevil Vladimíra Hrona

Po roce 1989 založil agenturu M.P., která produkovala zábavné pořady pro děti a seniory. Pro šoubyznys objevil například baviče, moderátora a imitátora Vladimíra Hrona (57).

Už nezahrál ani akord

Posledních osm let života bojoval se zákeřnou nemocí. Ta nakonec zvítězila.

Ve čtyřiceti si Stanislav všiml, že se mu třese palec u levé ruky. Po řadě vyšetření mu lékaři sdělili, že trpí Parkinsonovou chorobou, vážným neurochirurgickým onemocněním, které se projevuje třesem těla a poruchami hybnosti. „Trvalo mi pět let, než jsem se s tím vyrovnal,“ přiznal zpěvák rok před smrtí novinářům.

Přes všechny snahy lékařů žádná léčba nezabírala a jeho stav se zhoršoval. Odborníci začali pochybovat, zda jde vůbec o Parkinsona.

V roce 1998 Stanislav Procházka vystoupil naposledy. Jeho mozek přestával ovládat ruce a nedařilo se mu zmáčknout struny na kytaře, aby poskládal tóny do akordu. O pět let později byl hospitalizován v nemocnici, odkud se už nevrátil. Ke komplikované chorobě se přidal zápal plic a zpěvák svůj boj o život prohrál.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám