Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Před několika měsíci se známý filmový, a především televizní režisér ošklivě zranil při pádu ve svém domě na Hanspaulce. Nerozsvítil si do suterénu a zapomněl na poslední schod. Paradoxně se to stalo v době, kdy televize opakovala „jeho“ úspěšný seriál Sanitka (1984).

Teď se po delší době opět objevil na veřejnosti. Přišel mezi příznivce před rokem zesnulé zpěvačky Hany Zagorové (†75), aby na ni zavzpomínal spolu s ostatními spolupracovníky a přáteli. Při té příležitosti se svěřil, jak se mu ošklivý pád přihodil.

„Tak jsem skončil po hlavě v té místnosti a zastavil se až o záchodovou mísu, hlavou.“ Cestou si zlomil kotník na pravé noze. V noci pak potřeboval chodit na záchod a nemohl sám. „Moje rodina odmítla kvůli tomu nespat, tak mě odeslali do domova důchodců, kde jsou zdravotní sestry a kde se o mě týden starali,“ okomentoval úraz a co následovalo.

Doktoři prý nepřišli na to, že má zlomenou nohu. V Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích, kam patří spádově bydlištěm na Praha 6, mu vyšetřili hlavu. Zjistili, že s ní nic zásadního nemá. „Na nohu nějak nedošlo, tak jsem měl nějaký čas zlomenou nohu, kterou jsem se snažil rozchodit. Ale teď už dobrý, chodím.“

Režisér měl v podstatě štěstí. Pády, byť jen z pár schodů, se staly osudnými pro mnohé známé tváře. Stály třeba za smrtí podnikatelky Ivany Trumpové (†73), herečky a zpěvačky Zuzany Burianové (†75) i za předčasným úmrtím moderátora, herce a baviče Luďka Nekudy (†45).

Ve vzpomínkovém pořadu Českého rozhlasu Dvojka se pak Jiří Adamec rozpovídal o písni Můj čas (od dvojice autorů ORM) ze Sanitky, která se stále hraje.

„To je právo a povinnost režiséra říct, kdo to složí a kdo to bude interpretovat a jak to bude dlouhé. Prostě mě napadlo, že by to mohla být Hana Zagorová s Kotvaldem a Hložkem, protože v tom čase oni byli hodně populární. Seriálová píseň potřebuje, aby byla obklopena a realizována, pokud možno nejznámějšími lidmi. Ona má za úkol přivést diváka, který domývá doma nádobí, k obrazovce. Aby se posadil, že už to začíná,“ řekl Adamec (75).

Na otázku, jak se režírovala Hana Zagorová, odpověděl: „Dobře. S Hankou nebyly nikdy žádný problémy… Byla herečka zvyklá mít proti sobě režiséra, který rozhodoval na place.“

Nepracoval s ní individuálně, ale jako se zpěvačkou, která vystupovala v nekonečném množství jeho pořadů. „Nikdy jsem s ní nebyl na kafi, ani na pivu, ale bylo příjemné s ní pracovat.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám