Hlavní obsah
Článek

Televizní diváci Lukáše Hejlíka (44) znají především z televizních seriálů, kde ho vnímají většinou jako poněkud bezcharakterního, prvoplánového hezouna. Vždyť ho také před čtyřmi lety proslavila Ošklivka Katka. O tři roky později, v seriálu HBO Terapie, ztvárnil elitního vojáka z Afgánistánu Igora, který dochází každé úterý za terapeutem. A proslýchá se, že se již na podzim objeví na obrazovkách v primáckém seriálu Základka jako homosexuální učitel.

Kdo si však doposud myslel, že tento krasavec patří především televizi, plete se. Lukáš se svým projektem scénického čtení LiStOVáNí brázdí celou republiku, aby jím bavil děti i dospělé, a letos za něj byl odměněn Nadací Český literární fond. Se svým projektem od roku 2003 totiž prolistoval již 75 tituly a ročně odehraje až přes 400 představení, což je český unikát.

Již od roku 2003 uděluje Nadace Český literární fond výroční ocenění za nekomerční aktivity v oblastech publicistiky, vědy, tvorby a interpretace slovesného umění. Porota letos vybrala šest laureátů této ceny, mezi něž patří i Hejlík. Cenu za mimořádný přínos v oblasti propagace knižní kultury převzal ve středu 6. června 2012 v divadle Archa.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám