Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Slovenský herec Daniel Heriban (†43) možná zemřel úplně zbytečně. Jeho náhlou smrt vyšetřuje Úřad pro dohled nad zdravotní péčí, který řeší, zda lékař, který měl službu na pohotovosti, nepochybil. Úřad se případem začal zabývat po výsledcích pitvy.

Co se vlastně v květnu stalo? Herec si krátce před smrtí stěžoval na bolesti zad, kvůli nimž byl den před svou smrtí v nemocnici, odkud ho ale pustili domů. Druhý den ale bohužel zemřel. Heriban jel do bratislavské nemocnice hned po cestě domů z natáčení v Česku, nakonec tam ale nedorazil a musel si zavolat záchranku.

„Zjistili, že má herec rozdílně vysoký tlak v rukách a bolesti. Měli to vyhodnotit jako podezření na disekci aorty (rozštěpení stěny nejsilnější tepny v těle - poznámka redakce), která je životu nebezpečná,“ citoval deník Nový Čas zdroj z nemocnice. Herec byl proto ihned odvezen na urgentní příjem, kde ho ale lékař místo hospitalizace poslal domů, Heriban pak druhý den zemřel.

Inspekce se nyní možným pochybením zabývá, a to z vlastní iniciativy. „Na základě rozhodnutí předsedkyně Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí se v uvedené věci aktuálně vykonává dohled u subjektů, které poskytly zesnulému pacientovi zdravotní péči,“ okomentovala Novému Času případ mluvčí Monika Hudecová.

Vyšetřování by mělo trvat maximálně devět měsíců. „V rámci probíhajícího výkonu dohledu, jehož součástí jsou i výsledky pitvy, nemůžeme momentálně poskytnout bližší informace,“ dodala mluvčí.

Ať už ale dopadne výsledek jakkoliv, nikdo už Heribanovi život nevrátí. Heriban byl členem činohry Slovenského národního divadla, celkem třikrát získal divadelní cenu Dosky. Byl také držitelem televizní ceny OTO. Kromě hraní se věnoval také skládání filmové a dětské hudby (projekty Závisláci či Ginsberg v Bratislavě). Rodáka z Trnavy znali diváci také z televizních obrazovek. Hrál mimo jiné ve slovenském seriálu Horná Dolná.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám