Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na radnici Prahy 1 se po čtyřech letech slavnostně vyvěsila duhová vlajka, která je také symbolem lidskoprávního festivalu Prague Pride, který vrcholí sobotním pochodem.

Vyvěšení se zúčastnil také herec Jan Cina (36), který mimo jiné před necelými dvěma lety vyhrál taneční show StarDance.

„Je to velká čest, nikdy jsem nebyl u vyvěšování vlajky, ani na táboře. O to víc si užívám, že jde o takovou událost, která se týká rovnoprávnosti. Zároveň vnímám, že se Praha hrdě hlásí k tomu, že respektuje všechny občany, obyvatele Prahy, návštěvníky, a tak to má být,“ svěřil se Jan Cina pro Super.cz.

Sám herec přistupuje k všeobecné jinakosti s respektem a porozuměním. Zároveň jsou pro něj tahle témata také zdrojem k čerpání inspirace.

Sdělení své sexuální orientace okolí je často náročné nejen pro samotného člověka, ale i pro jeho blízké. Jan Cina se dočkal v rodině velké opory, přesto přiznal, že to chtělo nějaký čas, aby si to v sobě jeho nejbližší zpracovali.

„Rodinu jsem řešil nejvíc, u kamarádů a okolí bylo to přijetí neuvěřitelné. Věděl jsem, že pro rodinu to bude změna celého života. Pro rodiče to znamená, že možná nebudou mít vnouče, samozřejmě je tam i strach, který o mě měli. Že budu mít asi děsný život a co vše mi hrozí. Nějak si to ale za poměrně krátkou dobu velmi dobře zpracovali a jsou mi velkou oporou. Dokonce moje teta, která je silně věřící, si to s bohem nějak zpracovala a pořád mě miluje a velmi podporuje. Toho si vážím, opravdu jde všechno, když víte, že vám za to ten člověk stojí a vy z toho přijetí nemáte strach. Často je to tlak, protože musí říkat, můj syn je takový a nebude se ženit, protože to má jinak. Chápu, že je to pro okolí náročné a moje rodina za to má obdiv,“ řekl Jan Cina s naprostou otevřeností.

Spousty neheterosexuálních lidí se v životě setkalo s určitou formou homofobie. Jako jsou urážky, šikana nebo nepříjemné pohledy. Žádnou výraznou formu homofobie sám herec na vlastní kůži neprožil. Nebo alespoň v uměleckém světě, kde buduje svou kariéru.

„Jestli jo, tak o tom nevím. Myslím, že ne. Ale kdysi se mi stalo, že si před námi někdo odplivl na ulici. To mi přišlo spíš směšné. V prostředí, kde se pohybuji, je otevřenost veliká, ale zároveň mám kolem sebe lidi, jejichž coming out snad teprve přijde. Z nějakých důvodů se toho bojí, což je mi kvůli nim líto,“ dodal.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám