Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Český seriál Ve znamení Merkura z roku 1978 není příliš často reprízován. Dříve narození, kteří na něj možná už pozapomněli, mají teď šanci si ho osvěžit. A určitě si ho nenechají ujít ani mladší diváci, kteří mají rádi pamětnické příběhy. Pětidílný seriál startuje na Televizi Seznam 2. srpna ve 20:10 h a bude se pak vysílat každou další středu.

Celé televizní dílko je zaměřeno na boj tehdejší československé Celní správy především s pašeráky historických uměleckých děl; v menší míře pak ukazuje boj s převážením nelegálních valut, drog, kradených automobilů aj. Navzdory době vzniku příběhy neobsahují ideologický balast ani glorifikaci komunistického režimu.

Děj se tak odehrává částečně na hraničních přechodech do Německé demokratické republiky (celnice Hřensko), Spolkové republiky Německo (celnice Pomezí, Rozvadov, Železná Ruda, Strážný), Rakouska (celnice Petržalka) a Polska (celnice Harrachov a Náchod); částečně v československém vnitrozemí, se kterým jsou konkrétní celnice spjaty dějovou linkou.

Režie se ujal zkušený František Filip, který je podepsán i pod dalšími divácky oblíbenými seriály, jako jsou Eliška a její rod (1966), Sňatky z rozumu (1968), F. L. Věk (1970), Byl jednou jeden dům (1974) či velkou letní klasikou – Chalupáři (1975). A jak už bývalo tou dobou zvykem, i do tohoto seriálu obsadil zvučná herecká jména, která jsou zárukou kvality: Jaromíra Hanzlíka, Josefa Beyvla, Stellu Zázvorkovou, Rudolfa Hrušínského, Václava Postráneckého, Alenu Vránovou, Otu Sklenčku, Jiřinu Štěpničkovou, Ottu Lackoviče, Josefa Langmilera aj.

Neexistující zámek i obraz

Druhá epizoda nazvaná Léto s Venuší se zabývá stejnojmenným obrazem. Jde však o fiktivní dílo, které bylo vytvořeno pouze pro potřeby filmařů.

Ve stejné epizodě se diváci setkají se zámkem Drahoslavice. Žádný takový ale neexistuje, jde o zámek Hořovice, který leží mezi Berounem a Rokycany.

Zázvorková měla o šest let staršího syna

Celník Karel Hradilák nejml., ztvárněný Jaromírem Hanzlíkem, má v seriálu babičku Žofinku, kterou hraje Stella Zázvorková. Zajímavé je, že právě Zázvorková hrála čtyři roky předtím Hanzlíkovu matku v komedii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

Režisér Filip ale Zázvorkovou vůbec nešetřil – její seriálový syn František Hanus byl ve skutečnosti o šest roků starší než ona.

Seriál u diváků zabodoval

Sledovanost seriálu Ve znamení Merkuru byla úctyhodná – v době premiéry dosahovala 91 procent, což ho zařadilo na čtvrté místo mezi všemi seriály Čs. televize, vysílanými mezi lety 1971-1989. V premiérovém vysílacím roce předběhl dokonce 30 případů majora Zemana (1974).

Merkur byl římským bohem obchodu. Jeho symbol mají proto celníci ve znaku. Stejný symbol však používali i lékaři, jejichž Aeskulapova hůl byla pojmenována podle řeckého boha lékařství Asklépia.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám