Hlavní obsah
Článek

Že je Jakub Vágner (42) považovaný za českou rybářskou celebritu, o tom není sporu. Avšak aby si bral třináct tisíc korun na hodinu za přednášky pro školáky a financovali mu to všichni daňoví poplatníci, to už je na pováženou. Cena je až šestadvacetkrát vyšší, než jaká by mohla být!

Jakub Vágner založil údajně obecně prospěšnou společnost Sladkovodní giganti a právě přes tu získal od ministerstva zemědělství na projekt Návrat přírody do škol pět set tisíc korun.

„Projekt byl realizován formou devatenácti přednášek, které byly určeny žákům a studentům základních i středních škol v sedmi krajích ČR,“ potvrdil Super.cz mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček s tím, že každá z přednášek trvala dvě hodiny a do projektu se zapojilo 3 800 studentů.

Jednoduchými počty tak lze dojít k tomu, že hodina Vágnerova času přišla státní rozpočet na 13 157 korun.

Jakub dětem například vyprávěl o svém cestování, seznámil je také s domácími sladkovodními rybami. Za to by jej šlo pochválit – nebýt toho, jakou pálku si naúčtoval. „Nemám slov. Opravdu jde o takovou částku? Pokud by školy oslovily rybářský svaz, který má přitom osvětovou činnost ve svých stanovách, zaplatily by za přednášku maximálně pár stokorun. Šlo by o výdaje za dopravu. Překvapuje mě, že pan Vágner supluje roli svazu a že jeho komerční byznys je takto podporován. Tyto přednášky by neměly být výdělečným podnikem,“ uvedla k tomu velká rybářská autorita Ivana Štruncová, dlouholetá reprezentantka v plavané. Kdybychom počítali s tím, že by si svaz řekl o tisíc korun za přednášku, je jasné, že by celý projekt stál jen devatenáct tisíc korun a tudíž šestadvacetkrát méně než s celebritou Vágnerem.

Ten má velmi blízko k ministru zemědělství, je dokonce jeho poradcem, a tak není divu, že byl takový nadstandardně drahý projekt realizován. A i kdyby někdo nejznámějšímu českému rybáři chtěl věřit, že peníze nešly jemu, ale společnosti Sladkovodní giganti, zůstává otázkou, proč by měl český stát v době krize financovat mapování velkých ryb žijících v různých koutech světa...

Nejde ale o první skandál rybáře. Kolegové ho obvinili z lhaní lidem a z toho, že za něj loví poskoci, z podvodů s jeho věkem nebo z ničení přírody. Jakub Vágner na to odpověděl úlovkem údajně rekordního sumce lidožrouta.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám