Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jazzová legenda Jana Koubková (67) byla hvězdou především 70. a 80. let. Původně chtěla být novinářkou, na žurnalistiku ji však, stejně jako na konzervatoř, nevzali. Vyučila se proto elektronabíječkou a nastoupila do ČKD. Cestu ke zpívání si ale přece jen našla.

Jana zpívá od svých šesti let. Začínala ve sboru Bohumila Kulínského, zpívala ve vokálních skupinách i sólově. Start její profesionální kariéry byl spojen se sedmdesátými léty a především s kapelou jazzového kontrabasisty Luďka Hulana. Po jeho smrti v roce 1979 dala dohromady skupinu Hot Tety, která se však kvůli rozporům rozpadla. Díky hudbě procestovala kus světa, zpívala na festivalech nejen v Evropě, ale i na Kubě, v Senegalu nebo v Maroku. Je také zakladatelkou festivalu Vokalíza.

Co se profesního života týče, stala se slavnou jazzovou zpěvačkou a je považována za nestorku tohoto stylu u nás. Soukromý život už tak radostný nebyl. Prožila několik vztahů, žádný ale nevydržel. Především kvůli tomu, že ona chtěla dítě, její partneři ne, jak svěřila v pořadu Intimní portrét Jany K., který diváci druhého programu České televize mohou zhlédnout ve středu večer. A protože sama vyrůstala bez otce, nechtěla být svobodnou matkou, takže nakonec zůstala bezdětná.

Jana Koubková žije v Praze a dodnes vystupuje a vychutnává si potlesk publika.

Reklama

Další články

Načítám