Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dlouho očekávaný hvězdně obsazený válečný snímek Christophera Nolana Oppenheimer je konečně tady. Slavnostní premiéry po celém světě jsou v plném proudu, a i čeští diváci se na něj mohou těšit již od 20. července. Hlavní roli v něm získal irský herec Cillian Murphy (47), který ztvárňuje amerického fyzika a ‚otce atomové bomby‘ J. Roberta Oppenheimera. Ten byl mimo jiné známý i tím, že prý nejedl. Důsledkem nezdravého životního stylu, v němž hrály prim cigarety a martini, byl vyhublý, což bylo úkolem i pro Murphyho...

Snímek znázorňuje Oppenheimera v době druhé světové války, kdy v rámci přísně tajného projektu Manthattan řídil laboratoř navrhující atomovovu bombu. Aby se Murphy své postavě co nejvíc přiblížil i vizuálně, své tělo skutečně potrápil. Jeho kolegyně Emily Blunt, která si ve snímku zahrála jeho manželku Kitty, dokonce prozradila, že během vyčerpávající diety jedl jen mandli denně.

Rovněž Cillian v rozhovoru pro New York Times řekl, že mu trvalo pět měsíců, než se na natáčení připravil fyzicky i emocionálně a že jeho proměna rozhodně nebyla zdravá. Přiznal, že chtěl postavě vtisknout ‚typický vytřeštěný pohled‘, čehož dosáhnul především takto drastickou dietou.

Během příprav na roli si prý otestoval, jak málo může jíst, ale rozhodně nikomu podobné extrémy nedoporučuje.

Českým divákům je Murphy známý především díky roli ve filmu Anthropoid, v němž ztvárnil vojáka Jozefa Gabčíka, který společně s Janem Kubišem v roce 1942 úspěšně vykonali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Společně s ním si v thrilleru Seana Ellise zahráli například Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Jan Budař, Ondřej Malý a další.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám