Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Svatba britského korunního prince Williama (41) s Kate Middleton přitahuje nejen širokou veřejnost, ale i přední osobnosti oděvního průmyslu. A to i v Čechách. Podle Dušana Chrástka, módního poradce Karla Gotta (†80), předčily svatební šaty Kate ty, které si před třiceti lety oblékla bývalá módní ikona princezna Diana (†36)

„Musím říci, že šaty princezny jsem naprosto nadšen. Totálně mě dostaly a nadchly. Jsou vkusné, krásné, mladistvé a přitom velmi trendy. Zároveň splňují i to, že vůbec nevybočují z tradic,“ má Chrástek jen slova pochvaly pro práci módní návrhářky Sarah Burton.

„Dokonce se mi líbí mnohem víc, než ty, které měla na sobě princezna Diana na svatbě s princem Charlesem. Její šaty totiž nebyly v tomto krásném jednoduchém stylu a měly vlečku, která svou délkou spíš překážela, než aby plnila funkci nádhery. Vlečka Kate je mnohem decentnější a k šatům se perfektně hodí,“ myslí si stylista. Mimochodem, vlečka Kate je čtyřikrát kratší, než byla ta Diany, která měřila jedenáct metrů.

Burton prý nepodcenila materiál. „Jde o úchvatné organzové růže. Korzetové šaty pak překrývá ručně vyšívaná krajka s květinovým motivem. Oceňuji i detaily. Návrhářka zachovala standardní klasické knoflíčky, jež se používaly na svatební šaty v posledních tři sta letech. Přesto se jí podařilo vytvořit skvost, který splňuje tradiční hodnoty a zároveň kopíruje módní trend současné doby,“ chválí Chrástek.

Také závoj se módnímu salónu povedl. „Opět se na něm opakuje květinový motiv a lem je vyšívaný stejnou krajkou jako šaty. Chválím také výběr šperku, vkusné čelenky posázené brilianty a perlami, kterou pro tehdy osmnáctiletou princeznu Alžbětu vytvořil Cartier. Kate zdobily také drobné briliantové náušnice od Cartiera a na zakázku vyrobený prsten. Jako celek to nemělo chybu,“ říká Dušan Chrástek a podotýká, že tato skvěle zvládnutá zakázka otevře návrhářce Burton dveře v celém světě a její práce se nyní budou vyvažovat zlatem.

Zatímco nad šaty nevěsty se doslova rozplýval, ošacení prince se stylistovi hodnotit příliš nechtělo. „Má předepsáno, co jako budoucí následník trůnu musí dodržovat. Proto má na sobě uniformu, na které snad není co hodnotit, protože patří ke královskému protokolu a nosí se při nejdůležitějších životních událostech. Je ale pravda, že v ní je William velmi šik,“ dodal Dušan Chrástek.

Reklama

Další články

Načítám