Hlavní obsah
Článek

Herecká legenda třicátých a čtyřicátých let Zita Kabátová (†99) bohužel nedodržela svůj slib synovi, že vydrží do stovky, a v neděli zesnula. Žena, která točila s takovými hereckými kapacitami, jako je Vlasta Burian, Oldřich Nový nebo Antonie Nedošínská, navíc chtěla, aby dnem, kdy umře, byl sedmadvacátý den v měsíci. Toto přání se jí nakonec splnilo.

„Zita Kabátová se narodila sedmadvacátého dubna a vždy říkala, že to číslo má svoje kouzlo a něco znamená. Před pěti lety přímo v den jejích narozenin zemřel Svatopluk Beneš a Zita říkala, že si lepší den na skon neuměl vybrat, že sedmadvacítka je krásné číslo. Sama pak zesnula také sedmadvacátého,“ vzpomíná Marek Vít, muž, který se s Kabátovou seznámil kvůli své lásce k filmům.

„Mám rád staré české filmy a před šesti lety jsem se rozhodl, že Zitu Kabátovou navštívím a požádám o autogram. Skamarádili jsme se a já za ní pravidelně docházel. Na těchto návštěvách mi paní Zita vyprávěla o svých zážitcích z natáčení a o tom, jací byli její kolegové a kolegyně z branže. Před dvěma lety jsem za ní přivezl na návštěvu do nemocnice Jiřinu Bohdalovou a byl to koncert, slyšet tyhle dvě dámy si vyprávět,“ tvrdí známý fotbalový manažer, který se s Kabátovou viděl naposledy měsíc před jejím skonem.

„Byla už hodně vyčerpaná, příliš návštěv k ní nepouštěli. Když jsem k jejímu lůžku ale dorazil já, rozkvetla a začala mi říkat Vítku, kvítku a veršovat se mnou. Je mi po ní moc smutno, byla to má platonická láska,“ dodal Vít. Poslední rozloučení se Zitou Kabátovou bude šestého června od třinácti hodin ve Velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám