Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Bývala špičkovou sportovní gymnastkou, zvítězila na mistrovství republiky a nominovali ji dokonce i na olympiádu. Jenže zodpovědná povaha drobné dívky a tlak sportovního okolí na co nejvyšší výkony si vybraly krutou daň. V dětství Simona Chytrová dvakrát málem zemřela. Měla štěstí, že osud ji nasměroval na jinou dráhu, k herectví.

Ke sportu ji přivedl tatínek Rudolf Chytra, velký sportovec. Špičkové výkony malou Simonu dovedly až k získání titulu mistryně republiky ve sportovní gymnastice. Ten vybojovala v roce 1976. Ale na olympijské hry v Montrealu nemohla, protože jí bylo pouhých 13 a půl roku. K nominaci chybělo šest měsíců.

„Já se tím dostala v tom věku, ve třinácti, paradoxně do velké deprese, protože jsem věděla, že až za čtyři roky se dostanu na olympiádu v Moskvě. A já si už tenkrát ve třinácti letech připadala strašně stará.“

A to přitom v jedenácti utrpěla vážný úraz při dvojném saltu. Při přetočení si vážně poranila krční páteř. Simoně vypadly tři obratle, což může mít fatální následky. Ochrnutí, v horším případě smrt. Navíc po nezdaru s nominací na olympiádu onemocněla anorexií. Ve čtrnácti vážila 29 kilo! „Byla jsem na pokraji života a smrti,“ říká v Retrojízdě o době, kdy nevěděli, co se s ní děje.

Přes balet v přípravce Národního i Smetanova divadla se dostala do televize a začala koketovat s hraním. „Pak mě oslovili kaskadéři,“ usmívá se při vzpomínce na první roli ve filmu Temné slunce (1980), pod taktovkou režiséra Otakara Vávry. Nebála se, jestli páteř vydrží?

„Ne, ne, už se mi to zahojilo. Jak se mi úraz stal v útlým věku, tak tělo si s tím poradí a umí se s tím vyrovnat líp. Takže mě oslovili kaskadéři a začala jsem pronikat do filmu přes ně,“ vypráví o svých hereckých počátcích. V sedmnácti letech se ocitla tehdy ve velmi avantgardním divadle Semafor, kde Jiří Suchý (91) propojoval tanec, zpívání a hraní.

Díky Semaforu se poznala i s osudovým mužem Vítem Olmerem (81), režisérem, který se později stal jejím manželem. Psal se rok 1988, oba byli v té době v Moskvě, když Arménii postihlo zemětřesení. V nastalé panice tam museli umělci vystupující na akci Dny Prahy v Moskvě zůstat déle.

„Uplynuly dva, tři roky a on mě pozval na kamerové zkoušky filmu Tankový prapor,“ řekla v Retrojízdě Super.cz Simona Chytrová. A vzápětí nám vysvětlila, proč se právě role půvabné Janinky Pinkasové stala pro ni osudnou.

Stále štíhlá a půvabná herečka, která se našla spíš v dokumentech, vypráví nejen o svých sportovních a hereckých začátcích, ale i jak vypadá život s o dvacet let starším mužem, jehož je třetí manželkou, čím se zabývá syn Vítek nebo jaké bylo vypravit jediného potomka do života v zahraničí.

Pořad Retrojízda si můžete pustit také na podcastových aplikacích.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám