Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Legendární komedie Hotel Modrá hvězda (1941) neztratila nic na své divácké přitažlivosti ani víc než 80 let od svého natočení. Není divu. Zkušený režisér Martin Frič do ní tehdy obsadil naše největší prvorepublikové hvězdy Natašu Gollovou, Oldřicha Nového a Adinu Mandlovou.

Nechyběla ovšem ani další zvučná jména, mj. Ladislav Pešek, Jan Pivec, Antonín Novotný, Theodor Pištěk, František Filipovský či Ferenc Futurista. Dnes již kultovní film můžete zhlédnout 4. července ve 20:10 na Televizi Seznam.

Komedie, která baví i po letech

Hotel Modrá hvězda vyniká zdařilým mixem prvků konverzačních komedií, sentimentálních romancí a amerických grotesek. Diváky oslovuje dodnes nejen hvězdným obsazením, ale i vděčnou zápletkou zahrnující různé humorné scénky, nečekané záměny a všelijaká nedorozumění. Hlavní hrdinkou je nemajetná dívka Zuzanka (N. Gollová), která zjistí, že se stala dědičkou hotelu. Mylně se domnívá, že jde o luxusní podnik v centru města. Stejné jméno nese totiž i chátrající ubytovací zařízení na předměstí. A právě to jí spadlo do klína.

Snaživá a cílevědomá hrdinka nakonec nejen zachrání svůj zanedbaný hotýlek, ale získá navíc i srdce zámožného sympaťáka (O. Nový), který kvůli ní opustí svou povrchní snoubenku (A. Mandlová).

Film získal „nový kabát“

Dobové recenze vyzdvihovaly zejména režijní schopnosti Martina Friče. Jeden z kritiků dokonce uvedl, že jde o „nejvtipnější a nejjiskřivější film poslední doby“. Diváci byli stejného názoru. Mimochodem, o tom, že Hotel Modrá hvězda patří ke klenotům naší kinematografie, svědčí, že v roce 2021 byl ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare v Praze digitálně zrestaurován za spolupráce Národního filmového archivu a MFF Karlovy Vary.

Zazní dva nadčasové hity

S Hotelem Modrá hvězda je nerozlučně spjata slavná píseň Slunečnice, jejímiž autory jsou Sláva Eman Nováček (hudba) a herec Josef Gruss (text). Tento velký hit tehdy nazpívala Inka Zemánková se skupinou Lišáci. Další filmový šlágr (řečeno dobovým slovníkem) se jmenuje Celý den si zpívám a dodali ho stejní autoři. Ve filmu ho sice zpívá hotelový zpěvák v podání Františka Paula, ovšem hlasem velké pěvecké hvězdy R. A. Dvorského.

Kam se poděl filmový milovník

Vyhlášený herecký krasavec Antonín Novotný, který představuje jednoho ze Zuzančiných pomocníků (skladatele Sojku), tímto snímkem definitivně uzavřel svou kariéru filmového milovníka. On sám totiž herectví nebral nikdy moc vážně a zajímal se hlavně o chemii, kterou začal studovat ještě před uzavřením vysokých škol. Po válce získal titul inženýra chemie a věnoval se podnikání v chemickém průmyslu se specializací na smalty.

Po srpnové invazi v roce 1968 zůstal v západním Německu, kde nadále působil v oboru – dokonce spolupracoval s americkou vesmírnou agenturou NASA na smaltových destičkách, které se používaly mj. na raketoplánech. Po roce 1989 navštívil několikrát rodné Čechy. Zemřel v roce 2005 v Německu ve věku požehnaných 92 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám