Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Když 1. července 1988 přišel do kin vekslácký thriller Bony a klid (1987), způsobil všeobecné pozdvižení a okamžitě se stal kasovním trhákem. Film si totiž dovolil veřejně ukázat to, co všichni dávno tušili: provázanost podsvětí s policií a soudy. Působivé drama natočil režisér Vít Olmer (81) podle scénáře Radka Johna (68), který při jeho psaní využil svých bohatých reportérských zkušeností.

Protagonistou vyprávění je naivní automechanik Martin (Jan Potměšil, 57), který se z rodné Mladé Boleslavi dostane mezi pražské překupníky valut. Z okradené oběti se rychle mění v činorodého aktéra pokoutních kšeftů s nedostatkovou tuzexovou měnou. Užívá si sladkého života v nadbytku i lásky k půvabné Evě (Veronika Jeníková, 59). Nic ale netrvá věčně…

Životní role Romana Skamene

Potměšil na sebe krátce předtím upozornil v jiném sociálně-kritickém snímku podle Johnova scénáře. V dramatu Proč? (1987) z prostředí fotbalových chuligánů si zahrál jednoho z fanoušků Sparty.

Part rtuťovitého veksláka Bínyho se stal životní rolí Romana Skamene (68). Herec také prohlásil, že šlo o jeho nejoblíbenější postavu. Nezapomenutelná je scéna, ve které si Bíny nechá před prodejnu Tuzexu ve Štěpánské ulici navézt hromadu sněhu. Tvůrce inspiroval skutečný příběh, kdy si jeden z veksláků nechal před Tuzex přivézt hromadu písku a předváděl kolemjdoucím, že si užívá na pláži.

Příliš mnoho sexu v jediném textu

Snímek si získal velkou diváckou oblibu i díky chytlavému soundtracku, který obstarali britská popová skupina Frankie Goes to Hollywood a hudební skladatel Ondřej Soukup. Britská kapela poskytla filmařům práva na vybrané písně za symbolickou 1 Kčs. Ústřední píseň Relax byla v rozhlasovém vysílání BBC zakázána kvůli textu vnímaném jako zjevně sexuálním.

Ve filmu přitom zazněla celkem 36x. Rovněž Soukupovy skladby byly opatřeny anglickými texty a některé z nich nazpívali rodilí mluvčí Diana Green, Silvia Brown a Charles Shaw; další pak čeští interpreti Hana Křížková, Petra Janů, Jiří Korn a Petr Kotvald.

Erotické scény překvapily svou odvážností

Ve filmu se odehraje na svou dobu neuvěřitelně odvážná erotická scéna mezi Martinem a Evou, která se miluje vždy „nahoře s“, a vysloužila si díky tomu přezdívku Evička tričko. Veronika Jeníková ale nechtěla hrát nahé scény a trvala na tom, že si při nich ponechá triko. Tento fakt nakonec posloužil i jako překvapivá pointa v závěru filmu.

V jiné scéně byli diváci konfrontováni s neméně odvážným gruppensexem. Herečky, které ji natáčely, se předtím pro jistotu posilnily vodkou. Filmový kritik Jan Kliment označil kvůli této scéně Víta Olmera za pornografického režiséra. A filmové studio mu kvůli ní snížilo dokonce honorář.

A opět bodovali veksláci

Film putoval okamžitě po natočení do trezoru. Jenže jeden z šéfů podsvětí se k němu dostal přes známého a začal dílo šířit na videokazetách. Až když soudruhům došlo, že o filmu ví už celá republika, dali mu zelenou i pro kina. Do té doby na něm vydělávali jen bossové podsvětí, což bylo pochopitelně nežádoucí.

Reklama

Další články

Načítám