Hlavní obsah
Článek

Mediálně asi nejznámější český rybář Jakub Vágner (42) je skutečně trnem v oku mnoha svých kolegů. Poté, co vyšlo najevo, že podle něj vzácná parma štikovitá vůbec není vzácná, nebo že měl kvůli rekordům dělat podfuky už v osmnácti letech, se redakci Super.cz ozvala řada předních českých rybářů, kteří hovoří jasně: „Jakub sice dělá moc pro osvětu rybolovu, ale tvrdí nepravdy a jde mu jen o kšeft,“ tvrdí shodně.

O Jakubu Vágnerovi promluvila například Ivana Štruncová, jedna z nejrespektovanějších českých rybářských osobností. Dlouholetá úspěšná závodnice v plavané a bývalá reprezentantka ČR byla v roce 2007 u toho, když Jakub údajně ulovil na Císařské louce obřího sumce. „Souhlasím s kolegy, kteří odmítají podvodné praktiky, kterými se Jakub Vágner prezentuje. Osobně jsem viděla, jak po výstavě Efftex během rautu pro několik desítek pozvaných slavně a s řevem zdolával před kamerami sumce. Ten byl přitom předtím v kádi schované za plentou a poté ho před Jakubovým lovem zavěšeného pouštěli do Vltavy,“ tvrdí Štruncová, která ale odmítá, že by Vágner byl pouze ztělesněním zla.

„Dělá velkou osvětu, učí rybařit děti. To mu nejde vytknout. Ale způsob jeho prezentace je hodně divný. Čeští rybáři by mu fandili, kdyby nebylo v jeho byznysu tolik zvláštních věcí,“ dodala.

Podobně jako ona mluví i další účastník rautu se zázračným odlovením sumce Petr Štětina, závodník první ligy v plavané. „Je to pravda. Vím bohužel ale i o spoustě dalších jeho švindlů. Jako jeden případ za všechny mohu uvést jeho lov sumců v Turyňském rybníce neboli Záplavách na Kladensku. Jakub seděl ve stanu, jeho tým měl nahozených snad deset prutů a vždy, když někdo něco chytil, zavolali mladého Vágnera, spustily se kamery a Jakub se chlubil, co zase ulovil. Takových případů je však víc. Vážně mu nezávidím, ale uvádí v omyl laiky, dělá z nich pitomce. Živí se na lidské hlouposti,“ uvádí dlouholetý a uznávaný sportovní rybář Petr Štětina, jenž je sice partnerem Štruncové, ale prý hovoří na sobě nezávisle.

Jeho slova potvrzují i další svědci, Martin Novák a Martin Chmelík. „Uprostřed rybníka je ostrůvek, který je kvůli vzácnému ptactvu přísně chráněný. I kdyby Vágner dostal výjimku, tak mi nepřipadá, že by bylo příliš šetrné k přírodě, aby na něm bivakovalo deset lidí a lovilo tam na mnoha prutech sumce,“ uvedl Chmelík, mimo jiné pořadatel rybářské výstavy. Ten uvádí, že podle jeho informací i v zahraničí Vágner nabádá rybáře, aby, pokud chytí velkou rybu, zavolali a nechali ho vyfotografovat se s ní.

Jakub Vágner už dříve odmítl cokoliv komentovat. Super.cz se ale ozval jeho otec, hudebník a producent Karel Vágner. Ten považuje tvrzení rybářů o neserióznosti jeho syna za typický projev čecháčkovství. „Jakub je všude uznávaný, jen tady se mu musejí házet klacky pod nohy. Boží mlýny ale melou,“ řekl nám.

Reklama

Další články

Načítám